Kanta-Häme

HPK:n talous tervehtyy

HPK-Edustusjääkiekon talous on kohentunut vuosi vuodelta sen jälkeen, kun seuralle tehtiin tervehdyttämisohjelma vuonna 2010.

– Olemme sen jälkeen käytännössä joka vuosi päässeet voitolliseen tai nollatulokseen, HPK-Edustusjääkiekon toimitusjohtaja Risto Korpela sanoo.

HPK:n talous suorastaan romahti, kun se teki kaudelta 2008-09 lähes 900 000 euron tappiot. Seuran omat pääomat painuivat pitkälle yli miljoona euroa pakkaselle. Kirjanpidollisesti HPK teki vielä kausilla 2010-12 miinusmerkkiset tulokset.

– Toiminnallisesti tuolloinkin olisi päästy nollatulokseen. Teimme kuitenkin päätöksen, että tilinpäätökseen otetaan kaikki mahdolliset velvoitteet. Ne kirjattiin sinne kerralla.

– Velkojen korot ovat niin ikään painaneet sinänsä plusmerkkistä liiketoimintaa.

Budjettiin otettu…vain runkosarja

HPK:n talouden tervehdyttämisen avain oli, että tuloiksi ryhdyttiin budjetoimaan vain runkosarjan tulot ja budjetit tehtiin ylijäämäisiksi. Enää ei budjetoitu tuloja, jotka eivät ole varmoja.

Tervehdyttäminen on merkinnyt pelaajabudjettien leikkaamista. Pelaajien palkkamenoihin on kuluvalla kaudella budjetoitu yli puoli miljoonaa euroa vähemmän rahaa kuin kaudella 2008-09. Tilikauden ylijäämäksi on kuluvalle kaudelle budjetoitu 250 000 euroa.

– Tuo ylijäämä on aika kova saavutettavaksi pelkillä runkosarjan tuloilla. Meillä on kuitenkin myös satunnaisia tuloja kuten Borna Rendulicin NHL-korvaus, Korpela sanoo.

Kun SM-liigan runkosarjasta on nyt pelattu noin kolmasosa, Korpela ei usko, että ylijäämätavoite saavutetaan. SM-liigan seurat ovat jääneet jälkeen yleisötavoitteistaan. Sponsoritulot ovat niin ikään tiukoilla.

– Aika iso joukko HPK:n kumppaneita on jäänyt tällä kaudella pois. Syynä on ollut yleinen taloudellinen tilanne eikä syy ole ollut varsinaisesti meissä.

Ei koskaan…yhtä tiukassa

Korpela on ollut HPK:n toiminnassa mukana lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1996. Hän kertoo, ettei ole koskaan nähnyt taloudellisesti yhtä tiukkaa aikaa kuin nyt.

– Onnistumme hyvin, jos pelkästään runkosarjan tuloilla jäämme plussalle.

HPK on kuitenkin pelillisesti ylittänyt kaikki odotukset. Joukkue on tällä kaudella vain kolmessa pelissä jäänyt kokonaan ilman pisteitä. Se on sarjataulukossa vahvasti kuuden parhaan joukossa.

– Vaikka kauhuskenaariokin kävisi toteen, emme tee tältä kaudelta suurta tappiota. Pelillisesti meno on sellaista, ettei kauhuskenaario näytä mahdolliselta.

– Toivomme tietenkin, että yleisö löytäisi entistä paremmin Ritari-areenalle. (HäSa)

Menot