Kanta-Häme

HS: Hämeenlinna on yksi Suomen turvallisimmista kaupungeista

Hämeenlinnan katuturvallisuus on hyvällä tasolla poliisin valtakunnallisessa vertailussa. Kuvituskuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinna on Suomen 7. turvallisin kaupunki poliisin vuosittain tekemän katuturvallisuusindeksin mukaan.

Turvallisimmat kolme kaupunkia poliisin vertailussa ovat Lappeenranta, Espoo ja Kouvola.

Katuturvallisuusindeksissä rikosten määrät on suhteutettu kunkin kunnan asukaslukuun. Vakavat rikokset saavat lieviä tekoja suuremman painoarvon.

 

Katuturvallisuusindeksi kertoo rikostilanteen kehityksestä tiettyjen rikosten osalta, mutta ei kata kaikkia rikosnimikkeitä. Indeksissä on huomioitu muun muassa pahoinpitelyt, ryöstöt, rattijuopumukset ja vahingonteot. Sen sijaan henkirikokset ja seksuaalirikokset eivät vaikuta indeksiin.

Nämä rikokset on jätetty pois indeksistä, koska suuri osa niistä tapahtuu julkisten paikkojen sijasta yksityisissä tiloissa.

 

Koko maan katuturvallisuus on poliisin laatiman indeksin mukaan parantunut yhtäjaksoisesti lähes koko 2010-luvun ajan.

Indeksin mukaan Suomen turvattomin kaupunki on Helsinki, joka on sijoittunut vertailussa viimeiseksi jokaisena vuonna tällä vuosikymmenellä.

Helsingin asemaa turvattomimpana kaupunkina selitetään sillä, että pääkaupungissa on useita ravintola- ja ostoskeskuskeskittymiä ja suuria yleisötapahtumia. Niihin tulee ihmisiä naapurikaupungeista ja muualta Suomesta. Myös Helsingin katuturvallisuus on parantunut verrattuna vuosikymmenen alkuvuosiin.

Turvallisuusindeksistä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.