fbpx
Kanta-Häme

HS: Lepän siitepöly aiheuttaa todennäköisesti kymmeniä kuolemia vuodessa

Suomalaistutkijat yhdistivät ensimmäistä kertaa lepän siitepölyn kuolleisuuden kasvuun.
Tutkijat havaitsivat, että jo muutaman päivän runsas siitepölypiikki näytti selkeästi lisäävän kuolleisuutta. Kuva: Anja Filppula
Tutkijat havaitsivat, että jo muutaman päivän runsas siitepölypiikki näytti selkeästi lisäävän kuolleisuutta. Arkistokuva: Anja Filppula

Lepän siitepöly voi aiheuttaa lukuisia ylimääräisiä kuolemia vuodessa, selviää tuoreesta suomalaistutkimuksesta.

Helsingin Sanomien uutisoimassa tutkimushankkeessa tarkasteltiin päivittäisten kuolintapausten lukumäärää pääkaupunkiseudulla vuosina 1994–2014.

– Analyysistä nousi uusi ja varsin yllättävä havainto, että lepän siitepölypitoisuudella näytti olevan yhteys sydän- ja verisuonisairauksista aiheutuvaan kuolleisuuteen, tutkimusta johtanut kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta kertoo HS:lle.

Tutkijat havaitsivat, että jo muutaman päivän runsas siitepölypiikki näytti selkeästi lisäävän kuolleisuutta: hengitystiesairauksista kärsivien kuolleiden osuus nousi 20 prosenttia ja sydän- ja verisuonitauteihin kuolleiden yhdeksän prosenttia.

Siitepölyaltistuksen vuoksi kuolleiden yleiskunnosta tai iästä ei vielä tiedetä tarkasti. Se vaatii lisätutkimusta.

Tutkimusaineisto rajoittuu pääkaupunkiseudulle. Tutkimuksesta selvisi, että kaupunkiympäristössä pölytys on huomattavasti vähäisempää kuin tiiviin kaupunkiasutuksen ulkopuolella. Ero näkyi jo Espoon ja Helsingin välillä. On siis oletettavaa, että pääkaupunkiseudun ulkopuolella kuolleisuus lisääntyy lepän pölytyksen aikana vielä enemmän.

Menot