Kanta-Häme

HS: Oikeusministeriö haluaa seurata rahaliikennettä ja salakuunnella vankiloissa

Lakiesitys antaisi oikeuden seurata rahaliikennettä ja salakuunnella vankiloissa
Lakiesitys antaisi oikeuden salakuunnella vankiloiden yleisiä tiloja, kuten kuvassa olevaa Vantaan vankilan tutkintavankien osaston shakkipelinurkkausta. Arkistokuva: Jani Suhonen
Lakiesitys antaisi oikeuden salakuunnella vankiloiden yleisiä tiloja, kuten kuvassa olevaa Vantaan vankilan tutkintavankien osaston shakkipelinurkkausta. Arkistokuva: Jani Suhonen

Oikeusministeriö valmistelee lakiesitystä, joka antaisi viranomaisille laajat oikeudet seurata vankien rahaliikennettä sekä salakuunnella vankilan yleisiä tiloja. Asiasta kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomat.

Oikeuksia haluttaisiin lisätä muun muassa järjestäytyneen rikollisuuden ja radikalisoitumisen estämiseksi.

Lausuntokierrokselle lähetetty lakiesitys on lehden mukaan saanut voimakasta kritiikkiä vankien perusoikeuksien polkemisesta.

 

Lakiesitys antaisi oikeuden seurata vankien maksukortin käyttöä. Vangeilla on käytössään Mastercard-kortteja, jotka toimivat vankilan kanttiinin lisäksi myös siviilielämässä. Omaiset voivat siirtää kortille rahaa.

HS:n mukaan pelkona on ollut, että vangit käyttäisivät kortteja rahanpesuun tai muuhun rikolliseen toimintaan. Tämän takia Rikosseuraamusvirastolle esitetään oikeutta seurata korttien käyttöä. Yksittäisen vangin tili voitaisiin ottaa tarkkailuun, jos sillä tapahtuu esimerkiksi poikkeuksellisia rahansiirtoja.

 

Lue myös: Hämeenlinnan uuden vankilan peruskivi muurattiin – ”Käypään hintaan maailman paras naisvankila” (7.8.2019)

 

Vankiloihin halutaan nykyisen kameravalvonnan lisäksi myös mahdollisuus tarittaessa salakuunnella yleisissä tiloissa käytyjä keskusteluja. Kuva on Vantaan vankilasta. Arkistokuva: Jani Suhonen

 

Vankiloiden yleisiin tiloihin esitetään kameravalvonnan lisäksi myös mahdollisuutta kuunnella ja tallentaa ääntä.

Lehden haastatteleman apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen mukaan kyse ei ole pienestä asiasta, sillä keskustelut voivat sisältää perhe-elämää tai terveydentilaa koskevia yksityisiä tietoja. Lisäksi kuuntelu koskisi myös vankilassa työskentelevää henkilökuntaa.

 

Lakiesityksessä tehostettaisiin Helsingin Sanomien mukaan myös tiedonvaihtoa poliisin ja vankilaviranomaisten välillä. Tämä voisi tapahtua esimerkiksi antamalla poliisille oikeudet päästä tutkimaan rikosseuraamusviraston arkaluonteisia vihjetietoja sisältävää turvallisuustietorekisteriä.

Poliisi pitää suoraa pääsyä tietoihin tärkeänä, mutta lakia valmistellut työryhmä ei ollut asiasta yksimielinen ja myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti pitää ehdotusta ongelmallisena. HäSa

 

Lue myös: Vankiloiden yllä liikkuviin droneihin saadaan kohta puuttua – Hämeenlinnan vankilassa ilmateitse salakuljetusta ei nähdä uhkana (24.6.2019)