Kanta-Häme

HS-Vedeltä huijattiin yli 30 000 euroa olemattomilla vesimittareilla

Oikeus: HS-Vesi oy maksoi yrittäjälle 948 tekemättömästä mittarinvaihdosta.
Mekaanisia vesimittareita arkistokuvassa. Kuva: Juhani Salo

Hämeenlinnalainen yrittäjä laskutti Hämeenlinnan Seudun Vesi oy:ltä seitsemän vuoden aikana lähes tuhannesta vesimittarin vaihdosta, joita hän ei ollut oikeasti tehnyt.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi yrittäjälle perjantaina kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä petoksesta.

Oikeuden mukaan yrittäjä oli vuosina 2008-2015 erehdyttänyt vesiyhtiötä laskuttamalla siltä perusteettomasti 948 vesimittarin vaihtoa ja sai yhtiön maksamaan hänelle yli 32 800 euroa liikaa.

Yrittäjä kiisti syytteen. Hänen mukaansa vesiyhtiön omat käytännöt olivat puutteellisia ja epäloogisia. Yrittäjän mukaan hänen vuosien 2007-2015 aikana vesiyhtiölle palauttamistaan mittarinvaihtokirjoista oli poistettu sivuja jonkun henkilön toimesta.

Oikeuden mukaan mahdollinen sivujen puuttuminen on jäänyt epäselväksi, sillä sivujen poistaminen ei olisi ollut sen enempää syytetyn kuin vesiyhtiönkään edun mukaista. Mittarinvaihtajan tulot riippuvat vaihdettujen mittarien määrästä ja vesiyhtiö taas tarvitsee dokumentin tehdystä vaihtotyöstä ja vesimittarin lukemisesta.

Oikeuden mukaan on kuitenkin ilmeistä, että vesiyhtiössä oli seurattu huonosti laskutuksen oikeellisuutta ja tämä mahdollisti osin perusteettomien laskujen maksamisen.

Vesimittarien vaihto tapahtui itsenäisenä työnä ja yrittäjä sai vesiyhtiöltä uusia mittareita palauttaessaan sinne vanhoja. Veroton korvaus yhdestä mittarinvaihdosta oli noin 30 euroa.

Vesimittarin käyttöikä on 6-8 vuotta ja vuosittain vesiyhtiö vaihdattaa noin 1500-2000 mittaria. Tuomitun miehen tehtävänä oli vaihtaa noin 500 vesimittaria joka vuosi.

Vesiyhtiö oli selvitellyt ensimmäisen kerran epäselvyyksiä yrittäjän laskutuksessa jo vuonna 2015. Toukokuussa 2017 epäselvyydet nousivat uudestaan esiin ja vesiyhtiö havaitsi yrittäjän laskuttaneen useammista mittarinvaihdoista, kuin tämä oikeasti oli tehnyt. HäSa

Päivän lehti

10.7.2020