fbpx
Kanta-Häme

HS-Veden putkirikosta tutkintapyyntö

Viime viikolla Hangasmäessä sattunut jäteveden siirtoviemärin putkirikko poiki maanantaina tutkintapyynnön Hämeen poliisille, kuten Kankaistenjärven suojeluaktiivi Pekka Honkala heti vahingon jälkeen vihjaili.

Honkala sanoo jättäneensä tutkintapyynnön yksityishenkilönä, ei suojeluyhdistyksen nimissä.

– Paikallisten asukkaiden ja mökkiläisten huomiota on herättänyt, että nyt sattunut vuoto HS-Veden linjassa tai pumppuasemalla oli jo neljäs viiden vuoden aikana. Nämä vuodot ovat sattuneet noin kuuden kilometrin matkalla Hangasmäessä ja Kankailla.

Honkala haluaa muun muassa poliisin tutkivan, onko yhtiö vahinkojen jälkeen oma-aloitteisesti tai viranomaisten vaatimuksesta parantamaan linjan kuntoa ja valvontaa ja onko puhdistustoimet vuotojen jälkeen suoritettu riittävän tehokkaasti.

– On syytä selvittää, onko kysymyksessä esimerkiksi vesilain luparikkomus lupamääräysten noudattamisessa tai tuottamuksellinen ympäristön turmeleminen, Honkala sanoo.

Honkala perustelee tutkintaa myös yleisellä edulla.

– Vanajaveden laaksossa kulkee satoja kilometrejä siirtoviemäreitä, joissa on kymmeniä pumppuasemia. Hyvin usein putket kulkevat vesistöjen rannoilla ja järvien pohjassa.

– Aikana, jolloin haja-asutusalueen asukkailta edellytetään parannuksia ja investointeja paikallistasolla, ei kunnalliselle vesiyhtiölle pitäisi antaa erioikeuksia ympäristövaikutuksissa!

HS-Veden toimitusjohtaja Timo Heinonen ei halua kommentoida asiaa näkemättä tutkintapyyntöä.

– Meidän näkökulmastamme kyse oli normaalista, oikosulun aiheuttamasta laiterikosta. Toimitamme asiasta selvityksen ely-keskukselle ja kaupungille perjantaina, ja siinä varmaankin vastataan moniin kysymyksiin.

Yhtiön toiminnasta on Heinosen mukaan tehty joskus ennenkin tutkintapyyntöjä.

– Tutkinnan aloittamisen kynnystä ei ole yksikään ole tosin ylittänyt. HäSa

Menot