Kanta-Häme

HS-Vesi: Valelaskuja tehtailleen mittarinlukijan teosta ei aiheutunut haittaa vesiyhtiön asiakkaille

Vesiyhtiö ei ole ottamassa etäluettavia vesimittareita käyttöön ainakaan aivan lähivuosina.
Mekaaninen vesimittari. Arkistokuva / Tapio Tuomela

HS-Vesi oy:n asiakkaat eivät kärsineet vahinkoja viime viikolla tuomion törkeästä petoksesta saaneen vesiyhtiön sopimusurakoitsijan toimista.

Vesimittarien vaihtoja tehnyt yrittäjä oli vuosina 2008–2015 laskuttanut vesiyhtiötä yhteensä 948 ylimääräisestä vesimittarin vaihdosta.

Yrittäjä ei ollut jättänyt vanhoja mittareita vaihtamatta, vaan hän oli tehtaillut ylimääräisiä valelaskuja, jotka huomattiin vesiyhtiön seurannassa vasta vuosien kuluessa.

– Kellään asiakkaallamme ei ole jäänyt mittari vaihtamatta, vakuuttaa HS-Veden verkostopäällikkö Leo Aspholm.

 

Vesimittarit vaihdetaan kahdeksan vuoden välein. Vaihdon jälkeen vanhat mittarit tarkistetaan ja asiakkaille lähetetään tasauslasku tai palautetaan ylimääräisenä perityt maksut, mikäli vanhan mittarin lukemat ovat heittäneet yli viisi prosenttia todellisesta kulutuksesta.

Aspholmin mukaan HS-Vedellä on muutamia mittarinvaihtoja tekeviä sopimusurakoitsijoita. Mittareita vaihdetaan noin 2000 kappaletta vuodessa.

– Mittarinvaihto on järkevin toteuttaa ulkoistettuna palveluna, sillä työtä tehdään paljon iltaisin ja myös viikonloppuisin.

Oikeus totesi, että vesiyhtiössä oli seurattu huonosti laskutuksen oikeellisuutta ja tämä mahdollisti osin perusteettomien laskujen maksamisen.

Aspholm sanoo, että yrittäjän teon tultua ilmi, yhtiö on ryhtynyt seuraamaan urakoitsijoiden toimintaa tarkemmin.

– Järjestelmä on nykyään kunnossa. Mittarinvaihtokirjat tarkastetaan aina, kun urakoitsija laskuttaa vesiyhtiötä.

 

Rikos ei olisi ollut mahdollinen, mikäli HS-Vedellä olisi käytössä joissakin kaupungeissa jo pitkään käytetyt etäluettavat vesimittarit.

HS-Veden mittarit pitää käydä erikseen lukemassa. Yhtiöllä ei toistaiseksi ole suunnitelmia etäluettaviin mittareihin siirtymisestä.

– Uskon, että alamme siirtyä nykyaikaisempaan tekniikkaan muutaman vuoden kuluttua aloittaen suurista asiakkaista, kertoo suunnittelupäällikkö Jarno Laine.

Esimerkiksi Forssa oli ensimmäisten kaupunkien joukossa, joka siirtyi etäluettaviin mittareihin noin neljä vuotta sitten. Jarno Laineen mukaan Forssassakin käytetty tekniikka alkaa olla ikääntynyttä verrattuna uusiin pilvipalveluihin.

– Käsittääkseni Forssassa etäluenta tapahtuu niin, että mittarinlukijan pitää kiertää autolla alueilla, jossa mittari luetaan, ja laite tallentaa mittarilukeman kiinteistön ohi ajaessa.

Vedenpaineen ja virtauslukemien lisäksi pilvipalvelun kautta toimivat mittarit pystyvät välittämään tietoa esimerkiksi veden rauta- ja kalkkipitoisuudesta ja epäpuhtauksista.

– Tämän avulla voisi saada myös tietoa mahdollisista putkivuodoista tai lähestyvästä korjaustarpeesta runkoverkossa, Leo Aspholm kertoo.

Aspholmin mukaan etäluettavat mittarit maksavat noin 100 euroa kappale, kun nykyisin käytössä olevan mittarin kappalehinta on noin 20 euroa.

 

HS-Veden sopimusurakoitsijat selvittävät mittarilukeman suurimpien asiakkaiden liittymistä. Asuinkiinteistöissä vastuu mittarin luennasta on asukkaalla tai huoltoyhtiöllä, joka ilmoittaa lukeman vesiyhtiölle.

Lukeman voi ilmoittaa paperille luentakortilla tai ilmoittaa verkossa Aquanet-palvelussa.

– Asiakkaistamme noin 13 prosenttia käyttää verkkopalvelua, Jarno Laine kertoo.

HS-Vedellä on noin 19 000 asiakasliittymää Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Akaassa. HäSa

 

Lue myös: HS-Vedeltä huijattiin yli 30 000 euroa olemattomilla vesimittareilla (14.12.2018)

 

Tuomio

Hämeenlinnalainen yrittäjä laskutti HS-Vesi oy:ltä seitsemän vuoden aikana 948:sta vesimittarin vaihdosta, joita hän ei ollut oikeasti tehnyt.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi yrittäjälle perjantaina 14.12. kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä petoksesta.

Yrittäjä sai rikoshyötynä 32 800 euroa.

Vesiyhtiö oli selvitellyt epäselvyyksiä yrittäjän laskutuksessa jo vuonna 2015. Toukokuussa 2017 yrittäjän havaittiin laskuttaneen useammista mittarinvaihdoista, kuin tämä oikeasti oli tehnyt.

Päivän lehti

4.8.2020