Kanta-Häme

Huhtamäki tekee suuren jopa 30 miljoonan euron investoinnin Hämeenlinnaan

Huhtamäen logistiikkakeskuksen vierelle kaivetaan Hämeenlinnan uuden tehtaan perustuksia.

Huhtamäki on aloittanut uuden tehtaan rakentamisen Hämeenlinnaan. Uuden tehtaan kokonaisala on 16 247 neliötä ja rakennukseen tulee lähes 168 000 kuutiota tilaa.

Yhtiö ei vuokralaisena ilmoita, kuinka paljon uusi tehdasrakennus maksaa. Investointien arvon voi kuitenkin arvioida kohoavan jopa lähelle 30 miljoonaa euroa, sillä uusien tilojen lisäksi yhtiö uusii tehtaan tuotantoa.

Huhtamäki on ilmoittanut uusivansa koneitaan ja laitteitaan 11 miljoonalla eurolla. Uusiin tiloihin siirretään koneita myös nykyisestä tehtaasta.

 

Suuret, kantavat ja korkeat tuotantotilat maksavat yleensä toista tuhatta euroa per neliö. Uudet tilat rakennuttaa Huhtamäelle kiinteistösijoitusyhtiö NREP. Rakennusurakoitsijana on YIT.

– Olemme nykyisissä tuotantotiloissa vuokralla ja ne jäävät kiinteistösijoittajan omistukseen, kertoo Huhtamäki Foodservice Nordicin toimitusjohtaja Maisa Katila.

Huhtamäki ilmoitti uuden tehtaan rakentamisesta viime marraskuussa. Alunperin rakennustyöt piti aloittaa jo kevättalvella ja tehdas ottaa käyttöön keväällä 2019. Nyt ilmoitetaan, että tehdas valmistuu ensi vuoden aikana.

Rakennuslupahakemus uusista tehdasrakennuksista jätettiin 15. toukokuuta. Rakennuslupa myönnettiin kesäkuun lopulla ja se tuli lainvoimaiseksi heinäkuussa.

Käikälän tehdas valmistaa kartonkisia kertavälineitä syömiseen ja juomiseen. Huhtamäellä on Hämeenlinnassa noin 230 työntekijää. Yhtiö on ilmoittanut, että uudella tehtaalla ei ole välittömiä henkilöstövaikutuksia.

 

Hämeenlinnan tehdas uusitaan, koska tuotannon nykyaikaistaminen ei ole mahdollista vanhoissa sokkeloisissa tiloissa.

– Uudet tilat suunnitellaan lean-periaatteiden mukaisesti tavaravirtoja sujuvoittamaan ja turhaa liikennettä minimoimaan, kertoo Katila.

Käikälän tehtaalla on tällä hetkellä noin 25 000 neliötä tuotanto- ja logistiikkatiloja. Rakennusluvan mukaan vajaan 3 000 neliön tiloihin tehdään muutostöitä. Tontilta puretaan rakennuksia runsaan 2 000 neliön verran.

Uusi tehdas lämmitetään pääasiallisesti tuotannon hukkalämmöllä. Kiinteistössä aiotaan käyttää myös maalämpöä, ja sähköä se tuottaa omista aurinkopaneeleista. Tuotannolle lämpöä tuotetaan myös maakaasulla, jota varten rakennetaan erillinen maakaasukattilarakennus.

 

Huhtamäellä on ympäri maailmaa 78 tuotantolaitosta, mutta Pohjoismaissa sillä on tuotantoa vain Hämeenlinnassa. Yhtiö näkee tehtaan liiketoiminnassa edelleen kasvun mahdollisuuksia, sillä mukaan otettavien juomien ja ruokien kulutus kasvaa.

Huhtamäki ei valmista enää Hämeenlinnassa muovisia elintarvikepakkauksia, sillä yhtiö myi tämän liiketoiminnan. Hämeenlinnassa elintarvikepakkauksia valmistaa nyt Coveris Rigid Finland -niminen yhtiö, joka rakensi uuden tehtaan Painokankaan Moreeni-yritysalueelle. HÄSA