Kanta-Häme

Huhumylly jauhaa Hauholla Helvetin enkeleistä ja itämafiasta

Hauhon kylillä ja aidanvierillä on kohistu viime ajat kovasti paikkakuntaa riivaavasta hämäräperäisestä toiminnasta, johon epäillään sotkeutuneen ainakin Helvetin enkeleitä ja itämafian polttoainevarkaita.

Poliisin selvittelyihin johtaneet villit huhut lähtivät liikkeelle loppuvuodesta, kun naapurit huolestuivat moottoripyöräjengin rantautumisesta entiseen Kotkolan päiväkotiin. Kaupunki myi käytöstä poistunutta kiinteistöä, ja tarjouskilvan loppusuoralle pääsi virolaistaustainen pariskunta ja hämeenlinnalainen rakennusalan yrittäjä.

Pari kertaa kiinteistöä tutkailemassa ollut yrittäjä pukeutuu prätkähenkisiin buutseihin, nahkaliiviin ja hänellä on parta ja tatuointeja käsivarsissaan. Pian ”varmana tietona” Hämeenlinnassa asti puhuttiin, että Helvetin enkelit ovat perustaneet päiväkotiin tukikohtansa.

– Tuli asiasta meille vinkkejä ja myös Poliisi-tv kyseli asian perään, komisario Ilkka Iivari Kanta-Hämeen poliisista vahvistaa.

– Mutta ei niissä jutuissa mitään perää ollut, kun asiaa tarkistimme. Kyseisellä miehellä ei ole mitään tekemistä Helvetin enkelien tai muidenkaan liivijengien kanssa. Hän vain tykkää pukeutua vähän samaan tyyliin.

”Yöstä tulee”

Yrittäjä lopulta hävisi tarjouskilpailun, ja Kotkola päätyi Hauholla jo pitkään vaikuttaneiden virolaisten haltuun.

Yrittäjä on hämmentynyt häneen kohdistetusta huomiosta.

– Ihan yöstä tulee, näköjään maine kulkee edellä, mies naureskelee.

Myös hänelle on sittemmin kulkeutunut huhuja Hauholta.

– Minulle kerrottiin, että päiväkotiin on sittemmin pesiytynyt rajan takaa tullut rikollisliiga. Tiesin vain, että lopulta tarjouskilpailun Kotkolasta voitti henkilö, jolla on ulkomainen nimi.

Uhrilahja Isosuolle

Päiväkodin myynyt Linnan Tilapalveluiden johtaja Raili Salminen puhdistaa molempien ostajakandidaattien mainetta.

– Kyllä meidän käyttämämme kiinteistönvälittäjä yrittää tarkistaa myös ostajien taustoja. Kummatkin olivat ennestään tunnettuja.

– Mutta kaupanteon aikaan huhuja kyllä tuli meidänkin korviimme. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuollekin soitettiin ja tarjouduttiin ostamaan kiinteistö uhrautumismielellä, ettei se vain päätyisi rikollisten käsiin, Salminen kertoo.

”Ei Kuhmalahdelta”

Hauholaisten asiat läpikotaisin tunteva pitkäaikainen kunnallispoliitikko Hannu Kärpänen kertoo, että ihan tyhjästä huhut eivät seudulle ole syntyneet. Polttoöljyvarkaita on liikkunut nurkissa, ja muutama vuosi sitten poliisi karkotti Tuuloksesta prätkäjengin, joka oli ilmeisesti vuokrannut maatilan kasvattaakseen siellä erinäisiä laittomia hyötykasveja.

– Nyt en ollut Helvetin enkeleistä kuullut ennen kuin Poliisi-tv asiasta tuli kyselemään keskustapuolueen vaaliteltalle syksyllä.

Löpövarkaista Kärpäsellä sen sijaan on varsin kouriintuntuvaa näyttöä.

– Minultakin vietiin juuri lähes tuhat litraa polttoöljyä, eikä se porukka ollut mistään Kuhmalahdelta kotoisin. Tunsivat kyllä paikat. Semmoista tietynlaista porukkaa täällä on nähty pyörimässä, Kärpänen sanoo.

Kyläläisten epäilyjä on päiväkodin lisäksi herättänyt vanha huoltoasemakiinteistö, jonka ikkunoissa on päiväsaikaan verhot ja liikettä havaittavissa iltaisin ja yöaikaan. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020