Kanta-Häme

Huijareita löytyy joka lähtöön – Näin vältät yleisimmät vedätykset

Kuva: Soile Toivonen

Kotona

Koputus oveen. Väsynyt kulkija pyytää lasillista vettä itselle tai puhelimen laturia lainaan akun loputtua. Samalla kun sinä käyt keittiössä täyttämässä lasin, kulkija virkistyy ja käy läpi lompakkosi ja tavarasi.

Miten vältät vaaran? Ihmisiä saa ja pitää auttaa, mutta tuntematonta ei tarvitse päästää sisälle asti. Janoiselle vesi maistuu ulkona portaallakin.

 

Valepoliisi. ”Tilanne on vakava”, sanoo poliisiksi esittäytynyt henkilö puhelimessa ja vaatii saada tietää pankkikorttisi numeron, henkilötunnuksesi ja pankkitunnuksesi, jotta voisi estää rosvoja tyhjentämästä tiliäsi. Vielä ehdit pelastaa rahasi, mutta nyt on jo kiire!

Miten vältät vaaran? Älä koskaan anna näitä tunnuksiasi kellekään, ei edes poliisille tai pankin edustajalle. He eivät niitä tarvitse. Ilmoita valepoliisista hätäkeskukseen ja ota tarvittaessa äkkiä yhteyttä pankkiisi ja sulje korttisi. Näitä tietoja ei koskaan kysellä myöskään sähköpostilla.

 

Pakkoremontti. Lipevä remonttikauppias ilmestyy ovellesi kertomaan, kuinka peltikattosi, hormisi tai palovaroittimesi on suorastaan vaarallisessa kunnossa ja että se olisi korjattava heti. Onneksi hänellä sattuu olemaan valmiit sopimuspaperit matkassa, nimi vain alle ja remontti alkaa tuota pikaa!

Miten vältät vaaran? Ota aikalisä! Kysy arvio tai tarjous samasta työstä myös muualta. Oikealla asialla oleva myyjä ei painosta ja tarjous on voimassa myöhemminkin. Ota puolueettomalta taholta selvää, onko sinulle kaupattu remontti edes lainkaan tarpeellinen.

 

Kaupungilla

Häslinkiä pankkiautomaatilla. Olet nostamassa rahaa automaatista, kun huomaat maassa setelin. Samalla kun kumarrut nostamaan sitä, lähtee korttisi automaatista toisen henkilön matkaan.

Miten vältät vaaran? Pidä huolta, ettei kukaan väijy lähelläsi asioidessasi pankkiautomaatilla tai huoltamon tankkausautomaatilla. Jos ulkopuolinen näkee tunnuslukusi ja saa korttisi käsiinsä, ei mikään estä häntä käyttämästä sitä.

 

Halit. Oi miten mukavaa, kun tuntematon tulee ihan halaamaan. Ja sitten vielä sen tuntemattoman kaverikin! Heidän poistuessaan paikalta katoavat myös sinun puhelimesi, korusi ja lompakkosi.

Miten vältät vaaran? Sano selkeästi ”ei”, ota etäisyyttä ja huuda tarvittaessa apua muiden huomion kiinnittämiseksi.

 

Eksyneet turistit. Isoa karttaa pyörittelevä turistijoukko on selkeästi avun tarpeessa. Sinä autat heitä ja kartan suojissa he puolestaan auttavat arvotavarasi uusiin käsiin.

Miten vältät vaaran? Älä päästä outoja ihmisiä ”iholle”, pidä turvaetäisyys ja vältä piiritetyksi joutumista.

 

Tyhjä akku. ”Hei saanko mä soittaa nopeesti yhden puhelun, kun mun luurista on akku loppu?”.

Miten vältät vaaran? Älä anna tuntemattoman käsitellä puhelintasi. Pahimmillaan sinne joko asentuu vakoiluohjelma tai puhelimestasi soitetaan kalliiseen erikoisnumeroon. Pyydä saada itse näppäillä numero tuntemattoman puolesta ja aloita puhelu ennen kuin ojennat puhelimen hänelle. Pidä huolta, ettei tuntematon ota puhelintasi ja juokse karkuun.

 

Verkossa

Arpajaisvoitto ulkomailta. Saitko iloista sähköpostia, jossa kerrottiin muhkeasta voitosta? Tuhansia, satojatuhansia tai jopa miljoonia euroja olisi tulossa, kunhan vain ensin maksat vähän toimituskuluja.

Miten vältät vaaran? Nyt tolkku päähän, ihminen! Tämä on yksi vanhimmista vedätyksistä. Jos et ole osallistunut arvontaan, et voi voittaa. Ja jos olet saanut oikean voiton, ei sinulta vaadita rahaa sen lunastamiseksi.

 

Ennennäkemätön sijoitusmahdollisuus. Nyt voit tienata rahaa tekemättä mitään, kun vain lähdet mukaan tähän uuteen sijoitusmuotoomme. Et voi hävitä, riskiä ei ole!

Miten vältät vaaran? Älä sijoita rahaa tuotteeseen, jota et ymmärrä. Jos joku lupaa moninkertaistaa rahasi nopeasti ja ilman riskiä, on kyse huijauksesta. Jos se toimisi oikeasti, sitä ei kaupattaisi verkostomarkkinoinnilla tai sähköpostilla kenelle tahansa.

 

Ohittamaton tarjous. Uusi Iphone satasella tai Playstation puoleen hintaan? Kauan himoitsemasi keräilytavara pilkkahintaan?

Miten vältät vaaran? Jos tarjous on liian hyvä ollakseen totta, se on valetta. Älä sorru maksamaan etukäteen ”varausmaksua”, äläkä ainakaan maksa koko summaa näkemättä tuotetta ensin ihan itse. Suomalaisilla verkon kauppapaikoilla tehdään vuosittain tuhansia huijauksia olemattomilla tuotteilla. Harva saa rahojaan takaisin.

 

Töissä

Toimitusjohtajalla on asiaa. Olet kesätöissä yrityksessä, kun toimitusjohtajalta tulee kiireinen käsky lähettää rahaa yrityskaupan toteuttamiseksi.

Miten vältät vaaran? Alkukesällä huijarit yrittävät vedättää yrityksiä, joissa tottumattomat työntekijät saattavat käsitellä laskuja ja rahansiirtoja. Yrityksille lähetetään valelaskuja siinä toivossa, että ne lipsahtavat maksuun ilman tarkastusta ja toimitusjohtajina esiintyvät huijarit vaativat nopeita rahansiirtoja. Jos epäilyttää, kannattaa ottaa puhelin käteen ja soittaa pomolle tai kollegoille ennen kuin siirtää suuria summia tuntemattomalle tilille.

 

Rakkaudessa

Romanttinen nettituttavuus. Komea sotilas, kirurgi, entinen diplomaatti tai hehkeä bikinimalli ottaa yllättäen ulkomailta yhteyttä ja kertoo rakastuneensa sinuun. Teillä olisi ihana yhteinen tulevaisuus, kunhan hän vain saisi elämänsä järjestykseen. Lentoliput, viisumit, viralliset paperit, yllättävät sairastumiset ja kaikki muutkin asiat vaativat vain hieman rahaa järjestyäkseen.

Miten vältät vaaran? Pane jäitä hattuun, hyvä mies tai nainen! Luuletko tosissasi, että tässä on nyt elämäsi romanssi? Rahan pyytäminen lyhyen viestittelyn jälkeen ja toista ihmistä koskaan tapaamatta on varma merkki vedätyksestä. Vain aakkosissa raha tulee ennen rakkautta.

 

Kuumia kuvia. Saitko sosiaalisessa mediassa seuraajaksi sinulle entuudestaan tuntemattoman ja kovin vähäpukeisen Amandan tai Adoniksen? Lisää kuvia saisi oman kuvan lähettämällä.

Miten vältät vaaran? Pidä housut jalassasi, äläkä koskaan lähetä arveluttavia kuvia tuntemattomille! Ennen kuin huomaatkaan, tuo tuntematon alkaa vaatia rahaa ja uhkaa lähettää kuvasi äidillesi ja työpaikallesi.

 

Lähteet:

Rikoskomisario Sakari Tuominen: Monta tapaa huijata – epävirallinen huijausten Top 10 (27.2.2019)

Hämeen Sanomien arkisto

Päivän lehti

3.7.2020