Kanta-Häme

Huijarikauppias sai vuosien vankilatuomion

Olemattomia tavaroita myynyt noin nelikymppinen mies sai tällä viikolla Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa yli kolmen vuoden vankilatuomion laajasta petossarjasta.

Mies ehti petossarjan aikana tehdä noin 60 petosta, joilla hän tienasi lähes 80 000 euroa.

Hänet tuomittiin kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan niin tavallisista kuin törkeistäkin petoksista. Mies on tuomittu aiemminkin vastaavista huijauksista.

Samassa istunnossa tuomittiin myös miehen naisystävä, jonka pankkitilille osa petosrahoista ohjattiin. Nainen sai vuoden ehdollisen tuomion.

Näkymätön traktori ja olematon klapikone

Mies huijasi puolen vuoden aikana noin neljääkymmentä eri puolilla Suomea asuvaa uhriaan vastaamalla netissä julkaistuihin ostoilmoituksiin. Hän myös aktiivisesti itse kaupitteli olemattomia tavaroita nettipalstoilla.

Miehellä oli olevinaan traktoreita, asuntovaunuja, klapikoneita, lumilinkoja, auton renkaita ja kaikkea muuta netissä kysyttyä tavaraa. Kaupoista hän sopi puhelimessa ja hän lisäsi vakuuttavuuttaan lähettelemällä kuvia ”tuotteista”.

Kauppojen sopimisen jälkeen mies sai uhreiltaan etumaksun tilille, mutta olemattomia tavaroita hän ei voinut ostajille koskaan toimittaa.

Suunnitelmallista toimintaa

Mies ehti pysyä maineensa ja etsintäkuulutusten edellä käyttämällä kauppoja tehdessään keksittyjä nimiä ja vaihtuvia puhelinnumeroita. Kauppoja käydessään hän käytti yli kolmeakymmentä eri puhelinnumeroa.

Numeroa saa vaihdettua helposti hakemalla kioskilta uuden esimaksetun kännykkäliittymän.

Tutkintaa johtanut komisario Ilkka Iivari Kanta-Hämeen poliisista arvosteli huijarimiehen vangitsemisen yhteydessä sitä helppoutta, jolla huijarit saavat uusia puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita käyttöönsä täysin anonyymisti.

– Mikäli asianomistaja haluaa tehdä poliisille rikosilmoituksen netissä, hänellä pitää olla pankkitunnukset tai henkilökortti sirutunnuksineen, Iivari ihmetteli kesäkuussa. (HäSa)

Päivän lehti

24.1.2020