Kanta-Häme

Huijarivälittäjä petkutti hämeenlinnalaista pariskuntaa: lomaosakkeen myyminen muuttuikin rahanmenoksi

Viikko-osakkeiden välittäjänä ja jälleenmyyjänä esiintynyt "sopimuspäällikkö" huijasi hämeenlinnalaiselta Kaija Marjatta Lammiselta tuhansia euroja ja katosi. Huijaukset ovat kehittyneet yhä taitavammiksi.
Kuvitus: Soile Toivonen

Huijarit keksivät yhä uusia ja aiempaa vakuuttavampia tapoja petkuttaa ihmisiä lähettämään heille rahojaan.

Hämeenlinnalainen Kaija Marjatta Lamminen menetti lomaosakkeiden välittäjä-jälleenmyyjänä esiintyneelle huijarille äskettäin tuhansia euroja.

Tavallista suomalaista nimeä käyttänyt ja normaalia hyvää suomea puhunut ”sopimuspäällikkö” oli soittanut Lammiselle ja tarjoutunut välittämään eteenpäin hänen omistamansa Holiday Club -viikko-osakkeen Tampereen kylpylästä. Valevälittäjä oli keskustellut asiasta myös Lammisen aviomiehen kanssa.

Sen jälkeen yhteydenpitoa jatkettiin sähköpostitse. Huijari oli antanut pariskunnan mielestä vakuuttavia tietoja edustamastaan kansainvälisestä yrityksestä ja uskottavilta tuntuneita perusteluja laskuille, joiden oli ollut tarkoitus edeltää lopullisen kauppahinnan tai vähintään 15 000 euron takuuhinnan saamista.

Jäljet johtavat Espanjaan

Ensimmäinen lasku oli 995 euroa ja sisälsi muun muassa ”huutokauppaan liittyvän maksun”.

– Sovitun neljän viikon sisällä tuli sähköposti, että ostaja oli löytynyt Amerikasta, ja lasku notaarimaksusta. Sen jälkeen tuli vielä neljän prosentin välityspalkkiolasku ilmoitetusta 17 470 euron myyntihinnasta, Lamminen kertoo.

Kolmen laskun yhteissumma oli lähes 2 900 euroa. Jokainen lasku piti maksaa jo 24 tunnin kuluessa espanjalaiseen pankkiin.

– Maksoin laskut. Sen jälkeen huijari lopetti yhteydenpidon. Sähköposteihin ei enää vastattu, eikä aiempi puhelinnumero ole enää käytössä.

Puhelinnumerokin jäljittyy Espanjaan, samoin salaperäinen yritys: Mydas Corp S.L.

Pariskunta teki tapauksesta juuri rikosilmoituksen Hämeen poliisilaitokselle. He toivovat, että muut lomaosakkeiden omistajat osaisivat jatkossa väistää vastaavat ansat.

Poliisi: Rahoja ei saa koskaan takaisin

Rikostarkastaja Minna Riski Hämeen poliisilaitokselta alleviivaa ihmisen oman harkintakyvyn ratkaisevuutta.

– Ei näissä petosjutuissa saa koskaan jälkeenpäin rahoja takaisin, hän kiteyttää.

– Ei, vaikka tekijä olisi suomalainen ja hänet saataisiin kiinni ja tuomittaisiin korvauksiin. Heillä ei ole koskaan mitään ulosmitattavaa, ja saatavat vanhenevat.

Valtiokonttoristakaan ei heru korvauksia omaisuusrikosten uhreille.

Riskin mukaan ulkomaisiin tileihin tulisi suhtautua automaattisesti ”äärimmäisellä varovaisuudella”.

Kun rahat katoavat ulkomaille, on Suomen poliisi voimaton. Muiden maiden viranomaisista ei ole apua, sillä kansainvälisiin oikeus- ja virka-apupyyntöihin turvaudutaan lähinnä vakavien rikosten kohdalla.

Aina vähintään 14 vuorokauden maksuaika

Riski neuvoo, että jos ihminen tajuaa tulleensa huijatuksi parin pankkipäivän sisällä maksun maksamisesta, hänen kannattaa ensimmäisenä ottaa yhteyttä omaan pankkiinsa.

– Silloin pankki voi vielä yrittää pysäyttää tilisiirron.

Johtava asiantuntija Hertta Hartikainen Euroopan kuluttajakeskuksesta sanoo, että jo epätavallisen lyhyt kuten mainittu vain yhden vuorokauden maksuaika viittaa huijaukseen.

– Yleisesti ottaen hälytyskellojen pitäisi soida aina, jos sopimus pitäisi tehdä heti tai lasku maksaa välittömästi.

Virallinen standardi on vähintään 14 vuorokauden maksuaika ja peruutusaika eli katumisoikeus.

Hämeessä toistaiseksi vain yksittäisiä tapauksia

Jos maksu on tehty luottokortilla, tappio voi sopimusehdoista riippuen siirtyä joissain tapauksissa luotonantajan kannettavaksi.

– Luotonantajan vastuun takia luottokortti on paras maksutapa, Hartikainen sanoo.

Hänen mukaansa lomaosakkeet ovat ylipäätään hyvin hankalia ja sopimuksiltaan monimutkaisia tuotteita, joista kuluttajan on vaikea päästä eroon.

Hämeen poliisilaitoksen alueella nimenomaan lomaosakkeisiin liittyvät huijaukset ovat toistaiseksi olleet vain satunnaisia yksittäistapauksia, rikostarkastaja Riski kertoo.

Ei ikinä ennakkomaksuja

Yleinen ohje on olla tekemättä sopimuksia ennakkomaksua vaativien tahojen kanssa, toteaa johtaja Tapio Anttila Holiday Club Resorts oy:stä.

– Tämäntyyppisiä tapauksia on aiemmin ollut viranomaisten tutkinnassa Suomessa.

– Toimijana on useimmiten ollut Espanjan-Kanariansaarten alueelta operoiva suomalainen henkilö.

Viikko-osakekohteiden osake- ja osakasluettelot ovat julkista tietoa esimerkiksi toisille osakkeenomistajille, Anttila kertoo. Omistajan yhteystiedot on hänen mukaansa yleensä saatu viikko-osakkeen myynti-ilmoituksen tai ulkomaanmatkalla tapahtuneen kontaktin kautta. HÄSA

Lue myös: Vanhusten huijaaminen yleistyy – Satu Taiveaho ja romanssihuijareita jahtaava Tuula Visa kertovat vedätyksistä (24.11.2019)

Päivän lehti

10.7.2020