Kanta-Häme

Huipputekninen pesevä katto sairaalan ravintokeskukseen

Kanta-Hämeen keskussairaalan ravintokeskuksen uusissa ruokatuotantotiloissa otetaan käyttöön huipputekninen ja Suomessa vielä melko harvinainen Clean-ilmastointikatto.

Haltonin toimittama katto perustuu vesipesutekniikkaan eli rasvanerottimien ja poistoilmakammioiden automaattiseen puhdistukseen ja energiaa säästäviin suihkuihin. Kattoon yhdistyy ilmanpoisto ja -puhallus, valaistus ja alakattorakenne.

– Katossa ei ole roikkuvia huuvia. Rasvasuodattimet peseytyvät automaattisesti katon sisällä, ja pesu tapahtuu ohjelmoidusti yöaikaan. Käytännössä henkilökunta joutui aiemmin pesemään ja vaihtamaan suodattimet käsin, kertoo remontin sähkötöiden valvoja Tapio Myllykylä.

Vs. ravitsemuspäällikkö Tuula Vihersaari iloitsee hankinnasta.

– Tämä säästää aikaa ja on turvallisempi. Ilmastoinnin tehostaminen keittiössä on tosi tärkeää.

Poistoilmakammioiden sisään asennetut suodattimet estävät palon sattuessa liekkien päästyn kammioihin.

14 miljoonan remontti

Lämmönottojärjestelmällä varustetun katon kokonaispinta-ala on noin 850 neliömetriä ja hinta noin 1 miljoonaa euroa.

Urakan iv-projektipäällikkö Jani Kemppi Lemminkäinen Talotekniikasta kertoo, että kyseessä on Suomen suurin pestävä katto. Vastaavia on maassa kymmenkunta, yleensä laitoskeittiöissä. Käytössä niitä on esimerkiksi Lahden kaupunginsairaalassa ja Kotkan merimiesammattikoulussa.

Remontin ensimmäinen vaihe alkoi maaliskuussa 2012 ja valmistuu kesäkuun alkupuolella. Ruokatuotannon varmistamiseksi jouduttiin tekemään vaativat väistötilat. Toisessa vaiheessa rakennetaan tiskiosasto ja kolmannessa henkilökunnan uudet ruokailutilat entisiin, laajennettuihin tiloihin.

– Tavoitteena on, että vuoden 2014 jouluateria saadaan syödä uudessa ruokalassa, toivoo keskussairaalan tekninen johtaja Hannu Jokipii.

Uudisrakennuksena tilojen yhteyteen on rakennettu varastotiloja, joissa sijaitsevat muun muassa uusi biojätteiden imusiirtojärjestelmä ja kylmiöiden jäähdytyslaitteet. Ravintokeskuksen alapuoliset teknisen huollon tilat peruskorjataan ja uusitaan lvis-tekniset järjestelmät.

Remontti käsittää kaikkiaan noin 3 000 neliötä kolmessa kerroksessa. Remontin kokonaiskustannukset ovat noin 14 miljoonaa euroa.

Turvallisuutta parannettu

Toukokuun lopussa keskussairaalassa valmistuu vihdoin tammikuussa 2011 aloitettu kirurgian poliklinikan remontti pari kuukautta etuajassa. Remontin hinta on noin 3 miljoonaa euroa.

Tilat yli kaksinkertaistuvat noin 1 300 neliöön. Tiloihin siirtyvät myös ortopedian poliklinikka sekä endoskopia- eli tähystysyksikkö. Tiloissa toimivat aiemmin potilastoimisto ja ilmoittautumisvastaanotto sekä osa vanhaa ensiapupoliklinikkaa.

Remontti on tehty neljässä vaiheessa, ja töitä on jouduttu tekemään väistötiloissa.

– Tämä on pahimpia paikkoja, joissa remonttia on sairaalassa jouduttu tekemään. Teho-osasto ja sydänvalvonta toimivat alapuolella, mikä on asettanut suuria haasteita remontin toteutukselle. Totta kai se häiritsee, kun rakenteita hakataan ja piikataan, Jokipii sanoo.

Endoskopiayksikkö saa nykyaikaiset tilat sekä uudet skooppien pesu- ja desinfiointitilat sekä kuivauskaapit.

Tekninen johtaja Hannu Jokipii kertoo, että Riihimäenkin sairaalaan pitäisi vielä tämän vuoden puolella aloittaa kahden skopiahuoneen ja pesutilojen ja muidenkin poliklinikkatilojen rakentaminen. Arkkitehtisuunnittelu on parhaillaan meneillään.

Keskussairaalassa kirurgian polin uusissa tiloissa on otettu huomioon myös henkilökunnan turvallisuus rakentamalla turvajärjestelmiä sekä vastaanottohuoneisiin ylimääräiset takaovet, josta voi poistua väkivaltatilanteissa.

– Henkilökunnalta tulee usein häiriötilanneilmoituksia, Jokipii kertoo.

Lisää autopaikkoja

Ahvenistonmäelle aletaan toukokuussa tehdä lisää tuiki tarpeellisia parkkipaikkoja.

Noin 70 paikkaa tulee Ahveniston päiväkodin ja Ankkalammen läheisyyteen ja noin 50 paikkaa yhteispäivystysyksikön länsipuolelle.

Parkkipaikat tehdään hiekkapohjalle, ja osalle niistä tulee sähkötolpat. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic