Kanta-Häme

"Huipputuote, jonka oli jo aikakin ilmestyä"

Valtiotieteen lisensiaatti Jouni Sillanmäellä oli keskiviikkona kainalossaan tuhti tuote, hänen kirjoittamansa kirja Voiton vaunut Renault F.T. Modéle 1917 ja niiden käyttö Suomessa. Kaksisataasivuinen kirja on ensimmäinen kyseisestä aiheesta kirjoitettu suomenkielinen teos.

Kirjan julkistamistilaisuutta vietettiin Panssarimuseolla.

Teoksessaan kirjoittaja käsittelee lähes sadan vuoden takaista ajanjaksoa ja on laajentanut sisällön käsittämään teknisen historian lisäksi poliittisen historian sekä taustoittanut suomalaisten panssarivaunuhankinnat.

– Huipputuote, jonka oli jo aikakin ilmestyä, kiitteli avajaissanoissaan Panssarimuseon johtaja Timo Teräsvalli.

Ensimmäisestä Suomeen hankitusta panssarivaunumallista Sillanmäki kertoo innostuneensa kirjaksi asti suomalaisten panssarijoukkojen täyttäessä vuonna 2009 yhdeksänkymmentä vuotta.

Suomeen vaunuja hankittiin vuonna 1919 käytettyinä – ”sisään ajettuina” alkujaan 32 kappaletta niiden valmistusmaasta Ranskasta.

– Vaunut hankittiin perustettuja panssarijoukkoja ja Pietaria vastaan suunniteltua hyökkäystä silmällä pitäen.

– Pietaria vastaan niitä ei kuitenkaan käytetty ja talvisotaan mennessä vaunut olivat jo vanhentuneet, vaikka aikanaan olivat huippunykyaikaisia rungon päälle, pyörivään torniin sijoitettuine tykkeineen, kertoo Sillanmäki.

Suomessa vaunut olivat varusmiesten kouluttamiskäytössä ja talvisodassa niitä käytettiin kiinteinä pesäkkeinä. Hattulassa Panssarimuseossa esillä oleva Renault-panssarivaunu on ainoa Suomessa säilynyt.

Uunituoreen kirjansa kuvituksen Jouni Sillanmäki kertoo koonneensa muun muassa Panssarimuseon kokoelmasta ja Suomen Kuvalehden 1918–1922 valokuvista. Kuvia hän saanut lisäksi lahjoituksena kirjaa avustaneilta henkilöiltä.

Kirjan kustantanut Panssarimuseosäätiö on ottanut tuoreesta kirjasta 600 kappaleen painoksen. Kirja on painettu Kariston Kirjapainossa Hämeenlinnassa ja sitä on myynnissä Panssarimuseon kahvilassa. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic