Kanta-Häme Hämeenlinna

Hukkatiloja voi hyödyntää kaupunkiviljelyyn – Hamk sai rahoituksen järkiruoka-hankkeelle

Arkistokuva: Lassi Puhtimäki.

Hämeen ammattikorkeakoulu on saanut ympäristöministeriön rahoituksen kaupunkiviljelystä järkiruokaa -hankkeelle, joka alkaa vuoden vaihteen jälkeen Hämeenlinnassa.

Kaupunkiviljelyn erilaiset muodot tarjoavat mahdollisuuksia oman ruoan tuotantoon myös urbaanissa ympäristössä.

Hamk aikookin rakentaa Hämeenlinnaan hajautetun kaupunkiviljelyn toimintamallin, jota voitaisiin myöhemmin hyödyntää muissakin kaupungeissa.

 

Kasvihuoneet ja erilaiset viiltelytekniikat mahdollistavat hukkatilojen hyödyntämisen myös kaupunkien ydinkeskustoissa, kertoo rakennetun ympäristön lehtori Outi Tahvonen Hämeen ammattikorkeakoulusta.

Ensimmäisessä vaiheessa selvitetään, mitkä alueet Hämeenlinnassa sopivat erilaisten viljelytekniikoiden käyttöön.

Erilaisista tekniikoista tärkeimmiksi Tahvonen luettelee muun muassa kerrosviljelyn, tunneliviljelyn ja avomaan tuotannon.

– Positiivista on se, että Hämeenlinnassa on paljon hyviä alueita, jotka sopivat kaupunkiviljelyyn, Tahvonen kertoo.

 

Alueiden kartoittamisen jälkeen etsitään sopivat viljelijät, jotka voivat olla sekä yrityksiä että yksityisiä henkilöitä.

Päätavoitteena on nimenomaan hajautettu ruoantuotanto, joka mahdollistaa paikallisille ruoan mahdollisimman lyhyillä kuljetusmatkoilla.

– Kaupunkiviljelyssä tuotanto tapahtuu lähellä kuluttajaa, jolloin he pääsevät näkemään ja usein myös itse osallistumaan tuotantoon, Tahvonen lisää. HÄSA