Kanta-Häme

Hullu maailma villiintyy vuonna 2017

Edessämme on todennäköisesti kaikkien aikojen uutisvuosi. Mikä muutama kuukausi sitten tuntui mahdottomalta ja käsittämättömältä, muuttuu yhä todemmaksi. Tammikuun 20. päivänä Donald Trump ottaa vastaan Yhdysvaltojen presidentin tehtävän.

Trumpin virkaanastujaiset ovat osuva aloitus kiinalaisen kalenterin kukon vuodelle.

Aika luultavasti valtaan nousevat myös Euroopassa uudet päättäjät, joiden ajattelua leimaa sosiaalisen median ruokkima populismi. Vanhat muodot ja instituutiot ohitetaan, eikä perinteinen puoluekone enää takaa vaalivoittoa.

Hollannissa Geert Wildersin vapauspuolue ja Ranskassa Marine Le Penin kansallinen rintama lähtevät kevään vaaleihin etulyöntiasemasta. Kumpikin lupaa irrottaa maansa EU:sta. Britan­niassa pääministeri Theresa Mayn aika hupenee lähestyvän brexitin suunnitteluun.

Saksassa Angela Merkel seisoo nykyisen EU-Euroopan yksinäisenä takuunaisena, kunnes liittopäivävaalit ratkaisevat kanslerin kohtalon syyskuussa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole menossa minnekään. Hänen propagandakoneistonsa edistää äärioikeistoa ja perinteisen demokratian vastaisia voimia myös länsimaissa.

Jos Venäjästä tuli pääpeluri Yhdysvaltojen vaaleissa, pienemmissä valloissa – kuten Euroopan sydänmailla Unkarissa tai Puolassa – kaikki on mahdollista. Niin suuri on hybridivaikuttamisen voima.

Trump väitti vaalipuheissaan, että presidentti Barack Obama ja Hillary Clinton olivat Isiksen perustajia. Turkin voimamies Recep Tayyip Erdogan laulaa samaa virttä kuorossa, jota johtaa Putin.

Putin näyttää Syyriassa vihdoin onnistuvan halussaan kostaa länsimaille kaikki, mistä hän länttä syyttää. Sanavalinnat voivat pehmetä, mutta sotilaallisen voiman näyttö – ja sen käyttö – kovenee.

Portugalilainen Antonio Guterres ottaa johdon YK:ssa vuoden alusta, mutta maailmanjärjestö on suurvaltojen veto-oikeuden ansiosta halvaantunut Syyrian tai Ukrainan kaltaisissa kriiseissä.

Trump pilkkasi tviitissään YK:ta herrojen keskustelukerhoksi.

Toistaiseksi Yhdysvaltojen tuleva presidentti johtaa vapaata maailmaa netissä. Pian hänellä on hallussaan ydinsalkku ja pöydällään kovan luokan turvallisuustieto. Trump on tosin sanonut, ettei aio haaskata aikaa toistuvaan lukemiseen. Hän luottaa enemmän kykyynsä tehdä diilejä.

Pitäkää hatustanne kiinni. Uutisvuosi 2017 mullistaa maailman, jonka joskus tunsimme.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic