Kanta-Häme

Hulluimpina vuosina Petri Hakamäki heräsi neljältä ehtiäkseen innostaa nuoria liikkumaan

Vuoden vapaaehtoiseksi ehdolla oleva janakkalalainen Petri Hakamäki yrittää pikkuhiljaa hellittää tahtia vapaaehtoistyössä.
Janakkalalaiselta Petri Hakamäeltä eivät ideat lopu. Ideanikkari on myös kova tsemppari, sillä hänen mielestään yhteistyötä tarvitaan kaikkialla. Sellaiset nuoret jotka ovat oppineet tekemään yhdessä, pärjäävät myöhemmin myös työelämässä, Hakamäki miettii.

Petri Hakamäki ei oikein itsekään osaa selittää, mikä innostaa häntä tekemään vapaaehtoistyötä vuodesta toiseen. Hän ohjasi nuoria sählyn saloihin pitkään, mutta nyt kun hän on vähentänyt töitä liikunnan parissa, on tilalle tullutkin mopopaja, asukasyhdistys ja Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistys.

Kahden pojan isä veti 12 vuotta lasten ja nuorten salibandyryhmiä ja -joukkueita. Kun omat pojat lopettivat sählyn pelaamisen, jättäytyi isä taka-alalle ja innostui menemään mukaan kunnallispolitiikkaan. Nyt Petri Hakamäki on keskustan valtuutettuna Janakkalan kunnanvaltuustossa. Illoista nappaa aikaa myös nuorten mopopaja, jonka tueksi Hakamäki perusti keväällä muiden vanhempien kanssa Janakkalan Nuorison Tuki-yhdistyksen.

Petri Hakamäki kuvailee itseään nörtiksi, jonka elämään vapaaehtoistyö tuo mukavaa vastapainoa. Kiireisintä Nokian projektipäälliköllä oli silloin, kun hän teki uraa vapaaehtoistyön rinnalla. Vuorokausi ei riittänyt muuten kuin aloittamalla työt Espoossa jo aamukuudelta. Herätys oli aamulla neljän maissa.

Kun työpäivä loppui kahdelta, ajoi Hakamäki Janakkalaan, haki lapset tarhasta, söi ja lähti illaksi harrastamaan.

– Olen luonteeltani ideanikkari. Vahvuuteni on muiden tsemppaaminen. Minulle tärkeintä on saada sytytettyä lapsille ja nuorille innostus liikuntaan. On ollut hienoa huomata, että omille pojille liikunnasta on tullut elämäntapa, Petri Hakamäki kertoo.

Petri Hakamäen vapaaehtoistyö ei ole jäänyt huomaamatta. Hän sai juuri suureksi yllätyksekseen huomata olevansa ehdolla Kansalaisareenan Vuoden vapaaehtoiseksi. Jo ehdokkuus on arvokas tunnustus, sillä hän on koko Kanta-Hämeen ainoa ehdokas. Hakamäelle esitettiin titteliä kolmesta eri osoitteesta, mutta hän itse ei vieläkään tiedä mistä.

Hakamäki ei ole koskaan ollut millään tavalla urheilullinen. Kipinä liikkumiseen syntyi vasta aikuisena.

– Olen yksi niistä, jotka ovat rampautuneet koululiikunnassa, mutta pipolätkäaikani olen minäkin elänyt, Hakamäki sanoo.

Hakamäen mielestä on tärkeintä, että lapsi ja nuori kuntoilevat omasta halustaan. Hän sanoo halunneensa antaa lapsille kerhotekemistä, ei niinkään valmennusta. Hienointa on kannustaa nuoria ilon kautta.

– Onnistumiset lisäävät halua liikkua. Pelasimme ensin janakkalalaisessa SC Urbansissa, mutta sitten perustimme Janakkalan Steelersin, josta on mahdollista päästä pelaamaan myös SM-sarjaan. Myös maaseudun pelaajilla pitää olla mahdollisuus päästä harrastuksessaan pidemmälle, Hakamäki kertoo.

Petri Hakamäki innostui sählystä poikiensa kautta. Harrastus vei pitkään koko perhettä ympäri eteläistä Suomea.

– Joukkuelajit ovat nuorille ja lapsille hyvä tapa harrastaa. Joukkuelaji tuo heidän elämäänsä kavereita ja muunkin sosiaalisen elämän kuin somen. Pelatessa nuorten on pakko noudattaa sääntöjä ja tehdä yhteistyötä, mutta myös kestää pettymyksiä. Joukkuelajia harrastaneet nuoret ovat varmasti myöhemmin kovaa valuuttaa työelämässä, Hakamäki sanoo.

Vapaaehtoistyöntekijä nauraa, että nuoret toivat hänen elämäänsä iloa silloin, kun urakehitys oli pääasia. Urheiluharrastus on herättänyt myös mielenkiinnon kunnallispolitiikkaan.

– Maalaiskuntien nuoret tarvitsevat lisää tiloja, missä he voivat harrastaa. Jo mopopajallekin on ollut todella työlästä löytää tilat, Hakamäki sanoo.

Hakamäki on syntynyt ja asunut koko elämänsä Turengissa. Kun hänet tapaa kauppakeskus Goodmanissa, tulee koko ajan tuttuja vastaan.

– Olen hirveän iloinen siitä, että tekemäni työ on nyt huomattu. Lapset ovat antaneet minulle ennen kaikkea kivaa yhdessäoloa. HäSa

Nyt valitaan viides Vuoden vapaaehtoinen

Vuoden vapaaehtoiseksi haetaan joko pitkän linjan vapaaehtoistyöntekijää tai innokasta aloittelijaa. Viime vuoden vapaaehtoinen oli Heidi Furu Espoosta.

Vuoden 2018 vapaaehtoinen palkitaan Vapaaehtoistoiminnan messuilla la 1.12.2018.

Äänensä voi antaa niille, jotka on asetettu ehdolle vuoden vapaaehtoiseksi.

Kaikkien aikojen viidenneksi Vuoden vapaaehtoiseksi on ehdolla

68 ehdokasta 36 paikkakunnalta.

Äänestys loppuu verkkosivuilla lokakuun lopussa.

Äänestyksessä kymmenen eniten ääniä saaneen joukosta valitsee raati lopulta voittajan.

Kansalaisareena perustettiin

25vuotta sitten.

Juhlavuoden merkittävimmät tapahtumat ovat Vuoden vapaaehtoinen-kampanja, Vapaaehtoistoiminnan messut sekä Vapaaehtoisten päivä joulukuussa.