Kanta-Häme

Hulvattomia tekstejä monelle teatterihullulle

– Olen pitkään, pitkään himoinnut ohjata Dario Fota, sillä hänen tekstinsä ovat niin mahtavia, sanoo Marja Räikkönen sellaisella painokkuudella, että jokaisen sanan täytyy olla totta.

Tänä syksynä hän saa tyydytystä himoonsa jopa kahdesta eri tekstistä, kun Eräs Teatterissa tulee ensi-iltaan pienoisnäytelmät Kaikki vorot eivät tule varkaisiin ja Maalareilla ei ole muistoja.

Idea tuplasti hauskasta teatterikokemuksesta tuli ystävältä, eikä toisella ohjaajalla, Pirjo Valokorvella ollut mitään sen toteuttamista vastaan.

– Jo tekstiä lukiessa alkoi syntyä kuvia silmien eteen ja tuntui siltä, että nämä me halutaan tehdä, sanoo Valokorpi.

Dialogi, komiikantaju ja yhteiskunnallisuus, listaavat ohjaajat italialaisen, Nobel-palkitun näytelmäkirjailijan hyveitä.

– Fon hulvattomuudessa on mieli mukana. Tekstit ovat sillä tavalla ovelia, että joku juttu nappaa kiinni vasta toisella tai kolmannella lukemisella, sanoo Räikkönen.

Virtaa uusista näyttelijöistä

Kaksi näytelmää palvelee erinomaisesti tavoitetta saada mahdollisimman moni näyttelijä lavalle. Tästähän harrastajateatterissa on pohjimmiltaan kyse.

Näytteleviä harrastajia Eräässä on tällä hetkellä 18, joista lavalle astuu 14. Tilanne on mitä oivallisin, sillä 24 hengen kokonaisvahvuutta tarvitaan myös lavastajiksi, kahvinkeittäjiksi ja siivoajiksi. Vaikka harrastus on tekijöille rakas, näytäntökausiin sitoutumisen vaikeus tuo mukanaan välivuosia.

Periaatteessa roolitukset määrää ohjaaja, mutta ainakin Räikkönen on havainnut itsessään taipumusta kristillisyyteen niistä päättäessään.

– On tärkeää, että tämä on mukavaa tekemistä, joka irrottaa harrastajat arjesta ja työstä.

Lavastukselle kaksi näytelmää yhdessä paketissa on luonnollisesti teettänyt omat kommervenkkinsä, mutta muutoin kaksoisesitys hoituu kokemuksella, jota Eräs Teatterille on kertynyt jo vuodesta 1999.

Tänä syksynä ryhmän pakkaa ovat kenties eniten – mutta mukavasti – sekoittaneet uudet näyttelijät, joita riveihin on löytynyt yhteensä neljä. He ovat Anne ja Unto Parikka sekä Minna-Mari ja Sauli Sipponen.

Muka amatöörejä

Sipposet tutustuivat erästeatterilaisiin teatteritaiteiden perusopinnoissa, ja loppu on jotakuinkin historiaa.

– Opiskeltiin vaimon kanssa 2,5 vuotta, joten teoriassa tiedetään teatterin tekemisestä kaikennäköistä. Mutta vaikka rooli on pieni, pitää siihen pystyä jotenkin uimaan sisälle, ettei synny päälle liimattua vaikutelmaa, pohtii Sauli Sipponen.

Varsinaisen debyyttinsä Aulangontien kellariteatterissa Sipponen teki jo viime keväänä Sirkku Peltolan mustassa komediassa Kaikkihan me onnumme. Muun muassa Movers-vokalistina tunnettu Sipponen teki näytelmään musiikkia ja lauloi taustanauhoilla.

Ensi keväänä hänen musiikkiaan ja sanoituksiaan kuullaan Hämeenlinnan teatterin fiftarimusikaalissa, mutta nyt hän aikoo nauttia pikkurooleistaan Dario Fon molemmissa pienoisnäytelmissä.

– Tämä on ollut hirveän hienoa. Voi sanoa, että nämä ovat ammattilaisia ja kuitenkin melkein kuin perheyhteisö. Raja-aitoja ei ole ja olen saanut palautetta niin kuin kuuluukin, sanoo Sipponen. (HäSa)

Farssit ”Vorot” ja ”Maalarit” ensi-illassa lauantaina 10. marraskuuta kello 19. Eräs Teatteri, Aulangontie 1. www.erasteatteri.fi.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic