Kanta-Häme

Humppila kiistää venäläisen rahan

Humppilan kunnanjohtaja Marko Järvenpää sanoo, ettei Alhonkulmalle suunnitellun kansainvälisen rahtilentokentän ja maaliikennekeskuksen takana ole venäläistä rahaa.

Järvenpää viittaa TV1:ssä 9. joulukuussa lähetettyyn MOT-ohjelmaan, jossa kerrottiin itäliikenteen tarpeisiin Turun seudulle kaavaillusta massiivisesta rahtiliikennekentästä. Ohjelma käsitteli Pietarin yrityskontaktikeskuksen Bizkonin epäilyttäviksi luonnehdittuja liiketoimia Suomessa.

– Lentokenttähanke on vasta maakuntakaavavaiheessa. Alustavasti hankkeesta on oltu yhteydessä aasialaisiin sijoittajiin.

Turun seudun Kehittämiskeskuksen vt. elinkeinojohtaja Niko Kyynäräinen otaksuu, että MOT-ohjelmassa viitattiin Humppilan hankkeeseen.

Turun lentokentän läheisyyteen on kehitetty Logicitynä tunnettua rahtiliikenteen terminaalialuetta. Terminaalien rakentamisessa on ollut mukana muun muassa SRV-konserni, jolla on ollut yhteistyötä Bizkonin kanssa.

– Bizkonilla ei ole mitään tekemistä Logicity-hankkeen kansaa, Kyynäräinen painottaa.

Kituvia yrityksiä

MOT-ohjelmassa väitettiin maakaupoissa onnistuneen Bizkonin välittäneen Suomeen kymmenittäin haamuyrityksiä, joiden toiminta on näkymätöntä ja talous kituvaa.

Bizkon solmi yhteistyösopimuksen Kehittämiskeskus oy Hämeen kanssa syyskuussa 2008. Tavoitteena oli edistää hämäläisten pk-yritysten sijoittumista Venäjän markkinoille ja vastaavasti houkutella venäläisiä investointeja Kanta-Hämeeseen.

Bizkonilla on vastaavanlaiset sopimukset Jyväskylän, Kotkan ja Turun seudullisten kehittämisyhtiöiden kanssa. (HäSa)