Kanta-Häme

Huolellisesti valmisteltu kartelli käryää yleensä vain sisältäpäin

Valtio saa entistä enemmän uskottavia kartellivihjeitä. Kartellien jäljittäminen ja todistaminen on erittäin vaikeaa. Oman kartellinsa ilmiantava yritys vapautuu sakoista. Muualla Euroopassa kartelleja löytyy jopa jugurttibisneksestä.

Laiton kartelli elää rehottaa, vaikka valvonta ja sakot ovat kiristyneet sekä julkisuuden leimakirves terävöitynyt.

– Varteenotettavien vihjeiden määrä on pikemminkin kasvussa kuin laskussa, ja tutkimukseen on pantu viime vuosina lisää paukkuja, Kilpailu- ja kuluttajaviraston kartelliyksikön tutkimuspäällikkö Antti Norkela kertoo.

Erikoistutkija Janne Tukiainen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta epäilee, että Suomessa pyörii koko joukko kartelleja, joista vain pieni osa lipsahtaa joskus päivänvaloon.

Muualta Euroopasta kartelleja on paljastunut viime aikoinakin mitä erilaisimmilta markkinoilta bensiinistä kuvaputkiin ja rekoista jugurttiin.

KKV:n Norkela arvelee, että kartellifirmojen tärkein yhdistävä tekijä on yksinkertaisesti halu tienata laittomuuksilla.

Houkutus on ja pysyy. Kartellin perustaminen on helppoa, ja sillä voi tahkota suuria summia hyvinkin pitkään. Kun jäljet peitetään huolellisesti, kiinnijäämisriski pysyy pienenä, ja vaikka käry kävisikin, rapsut jäävät herkästi murto-osaan todellisista tuotoista.

Tietynlaiset markkinat ovat erityisen alttiita kartelleille, VATT:n Tukiainen huomauttaa.

– Vähän toimijoita, samankaltaiset tuotteet ja luontevat tapaamismahdollisuudet yritysten välillä. Eikä hinnankorotus saa laskea kysyntää dramaattisesti, hän listaa.

– Monissa julkisissa hankinnoissa kartelliriski on ilmeisen suuri.

Pienille yrityksille kimppavedätys on tilaisuuden tullen kaikkein riskittömintä, kun firman kaikki langat ovat minimissään yhden omistajajohtajan käsissä.

Kartellien jäljille on vaikea päästä, ja niiden todistaminen on vielä vaikeampaa. Toisinaan kartelli lähtee purkautumaan yhden kartelliosapuolen omasta ilmiannosta. Esimerkiksi puukauppakartellista avautui UPM ja voimajohtokartellista Empower.

Oman kartellin paljastamiseen kannustaa kartellisakoilta välttyminen, joten KKV:n syynin haistava yritys voi minimoida tappionsa omaehtoisella tunnustuksella. Ilmiantaja voi myös taktikoida saadakseen jonkin kilpailuedun.

– Joskus kartellikaverin voi pelata ulos lipeämällä kartellista sopivalla hetkellä ja kaappaamalla siten esimerkiksi kaikki kunnan urakat, VATT:n Tukiainen sanoo.

Ilmiantoja voi irrota myös omistajanvaihdosten ja fuusioiden yhteydessä tai kartellia pyörittävän työntekijän vaihtuessa, kun uudet ihmiset eivät halua jatkaa edeltäjiensä kepulikonsteja.

Kartellin voi pyrkiä käräyttämään myös siitä kärsivä kilpailija. Tällaisesta vihjeestä lähti purkautumaan esimerkiksi Lemminkäisen pyörittämä asfalttikartelli.

KKV seuraa itsekin markkinoita ja voi aloittaa tutkimukset myös puhtaasti omien havaintojensa pohjalta. Raaka tilastoanalyysi saattaa paljastaa hinnoittelusta kummallisuuksia. Todisteita voi löytyä esimerkiksi sähköpostikirjeenvaihdosta. Kartellitutkimus alkaakin yleensä epäiltyjen firmojen ratsaamisella.

– Riittävän näytön löytäminen on erittäin haastavaa, tutkimuspäällikkö Norkela sanoo.

Vedenpitävän näytön puuttuessa todennäköinenkin kartelli jää narauttamatta. KKV:n markkinaoikeuteen viemien juttujen näyttö on niin vahva, että viraston esitykset menevät yleensä keskeisiltä osiltaan läpi, välillä tosin laimentuneina. Valitusten myötä tuomio voi muovautua vielä KHO:ssa.

Erikoistutkija Janne Tukiaisen mukaan todistusaineisto kumpuaa usein kartelliväen räikeistä kömmähdyksistä. LM-HÄSA

Päivän lehti

1.4.2020