Kanta-Häme

Huonekalu­kauppa toivoo uutta nousua

Hämeenlinna

On yksi asia, josta Sisustustalo J. Lehmuston toimitusjohtaja Jussi Lehmusto ei luopuisi: liikkeen toimitiloista Kasarmikadun ja Raatihuoneenkadun kulmauksessa.

Lehmuston ihastuksen ymmärtää, sillä Hämeenlinnassa on tuskin toista taloa ja tonttia, joilla olisi yhtä vahvat kaupankäynnin perinteet. Kaksikerroksinen rakennus valmistui 1950-luvun lopussa legendaariselle Kiviluodon tontille.

Kovana bisnesnaisena tunnetun Syyne Kiviluodon kaupasta muistuttavat vielä rakennuksen ikkunoissa olevat S- ja K-kirjaimet.

– Meidät on pitänyt tässä talossa nimenomaan perinteet. Aika harvassa keskustan kaupassa on sitä paitsi 20 metrin mittaiset näyteikkunat, Lehmusto kehaisee.

Keskustan kivijalassa toimiva yksityinen huonekaluliike on todellinen harvinaisuus tämän päivän Suomessa. Huonekaluliikkeet ovat ketjuuntuneet ja siirtyneet kaupungin liepeille.

Jussi Lehmusto muistaa hyvin isänsä Erkki Lehmuston perustaman huonekalukaupan kilpailijat keskustassa. Nyt vain Lehmusto on jäljellä.

– Me olemme olleet tässä vuodesta 1979 asti. Minä otin liikkeestä vastuun parikymppisenä pahimman laman aikaan 1990-luvun alussa, Lehmusto sanoo.

Elämä opettaa. Kun on ollut yrittäjänä sisustusalan liikkeessä yli 20 vuotta, on nähnyt jo niin monta ylä- ja alamäkeä, ettei turhia stressaa. Tällä hetkellä huonekalukauppa on kuitenkin ottanut Lehmuston mukaan pohjakosketuksen.

– Uskon siihen, että ala nousee vielä tästä. Jos kaikki menisi tasaisesti, tuntuisi elämä varmasti tylsältä, Jussi Lehmusto naurahtaa.

Huonekalukauppa myy tunnelmia ja mielikuvia. Asiakas tietää tänään yhä enemmän materiaaleista ja osaa vaatia laatua ja ennen kaikkea palvelua.

– Tällä alalla pärjätäkseen pitää olla oma linja. Me myymme laatuhuonekaluja ja palvelemme asiakasta alusta loppuun. Tarvittaessa järjestämme hänelle suunnittelijan, kuljetamme ja kasaamme huonekalun ja viemme mukanamme roskatkin, Jussi Lehmusto selvittää.

Ihan niin pitkälle kauppa ei ole palveluaan ulottanut, että hoitaisi myös asiakkaan vanhojen huonekalujen markkinoinnin. Kuljetus uuteen osoitteeseen kuitenkin onnistuu.

– Jos asiakkaalla on tiedossa huonekalun seuraava osoite, me kyllä kuljetamme sen perille.

Jussi Lehmusto hengitti sisustuskaupan maailmaa nuoruutensa. Isän jalanjälkien seuraaminen kävi helposti.

– Meillä on täällä töissä neljä plus yksi ihmistä. Se plus yksi on isä, joka on edelleen näkyvä osa Sisustustalo J. Lehmustoa.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic