Kanta-Häme

Huono-osaisimmat kaupunginosat on selvitetty – Tutkimuksessa mukana Suomen suurimmat kaupungit

Turun kaupungin hankkeena tehdyssä tutkimuksessa vertailtiin Suomen kuutta suurinta kaupunkia. Kuvituskuva: Toni Rasinkangas

Tutkimuksen mukaan eniten huono-osaiseksi luokiteltavia kaupunginosia on Oulussa, peräti 11.

Toiseksi eniten huono-osaisien kaupunginosia on Turussa (7), jota seuraavat Tampere (5), Helsinki (4) ja Vantaa (1). Tutkimuksessa oli mukana myös Espoo, mutta sieltä yksikään tietty lähiö ei erityisesti erottunut joukosta.

Kaupunginosien huono-osaisuutta tutkiessa on huomioitu kyseisten alueiden työttömyys- ja köyhyysaste sekä kouluttamattomien osuus aikuisväestöstä.

Turun kaupungin hankkeena tehdyssä tutkimuksessa vertailtiin Suomen kuutta suurinta kaupunkia.

Tutkimusta oli tekemässä Nuorisotutkimuksen osaamiskeskuksen tutkija ja Turun yliopiston tohtorikoulutettava Teemu Vauhkonen.

– Työttömyysaste on tärkein mittari tässä. Kaikista huono-osaisimmilla asuinalueilla työssäkäyvät ovat yhtä usein onnettomia kuin työttömät, Vauhkonen kertoi mtvuutiset.fi-verkkosivuilla (15.12.).

Vauhkonen arvioi, että yhtenä mahdollisena selityksenä on tartuntavaikutus eli emotionaalinen tartunta, jossa tunnetilat ovat tarttuvia ominaisuuksia.

Tieteellinen artikkeli on vielä tulossa myöhemmin ensi vuoden puolella, mutta lyhyempi katsaus löytyy jo Turun kaupungin sivuilta.

 

Huono-osaisimmat kaupunginosat

Oulu: Ylikiiminki, Yli-Ii, Jakkukylä, Martinniemi, Rusko, Rajakylä, Taskila-Toppila, Tuira, Pyykkösjärvi-Puolivälinkangas, Välivainio, Kaukovainio.

Turku: Kärsämäki-Ursuvuori-Halinen, Varissuo, Huhkola-Lauste-Vaala, Perno, Pansio, Pahaniemi, Iso-Heikkilä.

Tampere: Tesoma, Nekala, Hervanta, Peltolammi, Multisilta.

Helsinki: Jakomäki, Kontula, Puotinharju, Roihupelto, Itäkeskus.