Kanta-Häme

Huono sisäilma piinaa yhä Virvelinrannassa - video

Virvelinrannan vammaisten päivätoimintakeskuksen pihalla kaikui keskiviikkona vaatelias huuto, kun sisäilmasta huolestunut henkilökunta ja päivätoiminnan asiakkaat vaativat kovaäänisesti happea.

 

Mielenilmauksen syynä oli päivätoimintakeskusta kiusaava sisäilmaongelma, jota ei tutkimuksista ja korjauksista huolimatta ole saatu ratkaisua. Henkilökunta myös kokee, ettei sitä ole tiedotettu riittävästi korjauksista.

– Asiat etenevät, mutta meidän näkökulmastamme liian hitaasti, kertoivat nimettöminä pysytelleet henkilökunnan edustajat.

Nimiään työntekijät eivät halunneet kertoa, jottei tilanne yksilöityisi kehenkään. He sanovat olevansa huolissaan myös asiakkaista, joista kaikki eivät pysty kertomaan mahdollisista oireistaan.

Oireiden kirjo on työntekijöiden edustajien mukaan ollut moninainen. Yleisimpiä ovat olleet päänsärky ja väsymys. Kolmen työntekijän kerrotaan joutuneen jäämään oirehtimisen takia pois päivätoiminnasta.

Kiinteistön isännöintiä hoitaa Realia Isännöinti oy:n isännöitsijä Eija Rämö. Hänen mukaansa rakennus on tutkittu lattiasta kattoon, sillä talossa on tehty ilmanvaihtoon ja mikrobeihin liittyviä tutkimuksia sekä rakenneavauksia. Myös pieniä korjaustöitä on toteutettu useita.

Rämö arvioi, että tähän mennessä korjauksiin ja tutkimuksiin olisi mennyt noin 20 000–30 000 euroa.

– Ongelmana on ollut se, että selkeää syytä ei ole löytynyt mistään. Olemme tehneet vaikka mitä rakenneavauksia, mutta esimerkiksi kosteusvaurioita ei ole löytynyt, Rämö sanoo.

Tutkimusten edetessä ei ole löytynyt myöskään sellaista selkeää rakennusvirhettä, joka selittäisi sisäilmaongelmat. Saman toteaa myös korjaustöiden rakennuttajana ja valvojana toimivan Linnan Kiinteistökehitys oy:n rakennustekninen asiantuntija Jouni Leivo.

Todennäköisimpänä ongelmien aiheuttajana pidetään nyt rakennuksen ryömintätilaa, joka alipaineistettiin jo keväällä kuntotutkimuksen valmistuttua.

– Ongelmana on, että korvausilma tulee sisätiloihin osittain ilmavuotojen kautta, sanoo Leivo.

Rakennukseen on tilattu alapohjan siivous ja ilmanvaihdon säätötyö. Alapohjaan on jo asennettu väliaikaiset alipaineistajat ja alapohjan huoltoluukut on vaihdettu kaasutiiviiksi. Sisätiloissa tiivistetään ikkunaliitokset sekä lattian ja seinien rajat.

– Suunnittelukokouksen jälkeen päätettiin tehdä suunnitelmiin vielä tarkennuksia toimivan lopputuloksen varmistamiseksi, Leivo sanoo.

Etevan toimitusjohtaja ja Virvelinrannan kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja Katrina Harjuhahto-Madetoja on arvioinut, että korjauskustannusten hintahaarukka osuu lopulta 100 000 ja 200 000 euron välille.

– Selvitykset käynnistettiin heti, kun ongelma aikanaan tuli tietoomme. Ymmärrän henkilökunnan näkökulman, mutta meidän on ensin selvitettävä syy ennen kuin voimme toimia, hän sanoo. HÄSA

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic