Kanta-Häme

Huonot tilat mutta hyvä henki

Hämeenlinnan vankila sai apulaisoikeusasiamieheltä kiitosta hyvin hoidetusta henkilöstöhallinnosta ja vankien työnohjauksesta, mutta sapiskaa tuli tilojen huonosta kunnosta.

Pitkään tiedossa olleet paljusellit aiheuttivat myös miettimistä, vaikka vangeille on pyritty järjestämään mahdollisuus käydä vessassa yöaikaan.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja teki kansliansa henkilökunnan kanssa tarkastuksen Hämeenlinnan vankilaan ja vankisairaalaan torstaina. Tarkastus oli osa suurempaa kierrosta, jossa apulaisoikeusasiamies kiertää alaistensa kanssa vankeinhoitolaitoksia ympäri Suomea.

Apulaisoikeusasiamiehen tehtävänä on valvoa, että vankeja kohdellaan asiallisesti.

– Olemme ainoa suljettuja osastoja tarkistava organisaatio Suomessa, Pajuoja kertoo.

Koira löysi hometta

Apulaisoikeusmiehen kierros tuli Hämeenlinnan vankilan kannalta ikävään aikaan. Rikosseuraamuslaitoksessa mietitään parhaillaan sitä, miten se pystyy selviämään valtion kehyspäätöksessä vaadituista säästöistä.

Samalla vuonna 1972 rakennettu Hämeenlinnan vankila on kaivannut kiperästi peruskorjausta.

Apulaisoikeusasiamiehen tehtäviin ei kuulu arvioida rakennuksen kuntoa vaan sitä, miten hyvin oltavat vangeilla rakennuksissa on.

– Ei ole mikään suuri salaisuus, että Hämeenlinnan vankila on ollut yksi lakkautusuhan alla olevista kohteista. Me emme ole päättäjiä, mutta onhan tämä myös olosuhdekysymys, Pajuoja sanoo.

– Jos vankilan olosuhteet ovat päässeet rapistumaan, niin meidän kannaltamme vankilan asiakkaiden olosuhteet eivät ole kovin hyvät, hän lisää.

Homekoira on muun muassa löytänyt Hämeenlinnan vankilan rakenteista hometta. Vankisairaalassa olosuhteet ovat vankilaa paremmat, mutta lähivuosina sekin puoli kaipaa peruskorjausta.

Lisäksi kiinteitä vessoja vailla olevat paljusellit ovat olleet muun muassa Euroopan neuvoston kidutuksen vastaisen komitean hampaissa jo pitkään.

Tarkistukseen osallistunut Hämeenlinnan vankilan apulaisjohtaja Pekka Keskinen huomauttaa, että vangeille on järjestetty mahdollisuus päästä vartijan opastamana vessaan yölläkin.

– Viive voi pahimmillaan olla 10–15 minuuttia. Jos jollekulle aika on liian pitkä vaikkapa sairauden takia, me siirrämme vangin selliin, jossa on vessa, Keskinen toteaa.

Riihimäestä eniten kanteluita

Hämeenlinnan vankilan tilat kaipaavat parannusta, mutta suuresta, yli 160 vangin yksiköstä kantautuu kokoonsa nähden vähän kanteluita oikeusasiamiehen toimistoon. Pajuoja kiitti myös vankien työllistymisohjelma keräsi kehuja.

– Tällä hetkellä on kolme kantelua vireillä, ja se on todella vähän. Ylivoimaisesti eniten kanteluita tulee Riihimäen vankilasta, Pajuoja sanoo.

Kiitosta saivat myös vankilan henkilöstön hallinta. Apulaisjohtaja Keskisen mukaan vankilan työilmapiiri on hyvä, eivätkä muutaman vuoden takaiset oikeuteen edenneet kiistat enää heijastu työyhteisöön.

– Ilmapiiri on hyvä, kun miettii, millaisia pilviä vankilan yllä leijuu, Keskinen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic