Kanta-Häme

Huonot uutiset ajoivat yrittäjäksi - Christer Nuutinen tekee sarjakuvakirjaa Hämeenlinnasta

Taiteen töissä -juttusarjassa tutustutaan kulttuuriväen arkipäivään.

Hämeenlinna on vaikuttanut merkittävästi kuvittaja, sarjakuvataiteilija Christer Nuutisen elämään. Samoin sarjakuvat, tieto- ja lastenkirjat, joita Nuutinen kulutti lapsuus- ja nuoruusvuosinaan Hämeenlinnan vanhassa kirjastossa.

Kun Nuutinen astuu Kumppanuustaloksi muuttuneeseen kirjastoon, hän toteaa rakennuksen tuntuvan paljon pienemmältä kuin 25 vuotta sitten, mutta silti tutulta.

 

Nuutinen on muutakin kuin kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hänellä on pitkä kokemus myös televisiomaailmasta muun muassa uutisten graafikkona. Lisäksi Nuutinen on työskennellyt uusmedia- ja pelialalla.

– Tv-maailmassa huonot uutiset alkoivat jo vaikuttaa maailmankuvaani.

Nykyään Nuutinen toimii vapaana taiteilijana ja yrittäjänä, sillä häntä alkoi viehättää paluu ajatuksesta yksinkertaisempaan työskentelytapaan.

Nuutisen työhuone sijaitsee Helsingin Kalliossa, jossa hän jakaa tilat kymmenen muun suunnittelijan kanssa. Työhuoneella näkee muiden painivan samanlaisten ongelmien kanssa. Se tuo realismia tekemiseen.

Nuutinen on mukana kuvitusagentuurissa, jolloin hänen ei itse tarvitse metsästää asiakkaita.

– Saan keskittyä olennaiseen.

Sarjakuvataiteilija on perfektionisti. Aikataulut aiheuttavat kuitenkin sen, ettei työtä voi hieroa loputtomiin.

– Sitten mennään urakkamiehen asenteella.

Netti on avannut myös kuvitusten tilaajille maailman, josta näkee yhdellä silmäyksellä, onko taiteilijan kädenjälki sellainen, joka miellyttää tilaajaa. Internet on myös innoittaa kuvittamisen ammattilaisia ja harrastajia, koska netissä pystyy vertailemaan omia taitojaan koko maailmanlaajuiseen tasoon.

Nuutinen kuvailee tyyliään rönsyileväksi ja orgaaniseksi.

– Sarjakuvissani minut tunnetaan fantasiamaisesta pehmeästä jäljestä, vaikka teen kyllä myös sliipattuja tietokonejuttuja.

Työskentelytapa riippuu paljolti siitä, onko kyseessä tilaustyö vai Nuutisen oma projekti.

– Ideoin piirtämällä ja luonnoksia tulee paljon. Näytän niitä tilaajalle, ja teen luonnosten pohjalta valmiin työn.

Töiden tekeminen on Nuutiselle yksityistä. Hän ei esittele keskeneräisiä töitään, vaan haluaa rauhan omille ajatuksilleen.

Sarjakuvia tehdessään Nuutinen kirjoittaa paljon muistiinpanoja paperille tai puhelimeensa. Kuten tilaustöissäkin, hän etenee luonnostelemalla.

Rahatilanteesta riippuen Nuutinen ottaa tilaustöitä. Omia kirjaprojektejaan hän tekee apurahojen ja säästöjen turvin. Parhaillaan työn alla on Hämeenlinnaan sijoittuva sarjakuvakirja, joka pohjautuu Nuutisen omiin kokemuksiin kaupungista.

Hän on asunut kaupungissa 18-vuotiaaksi.

– Tosi iso osa kasvukokemuksistani liittyy Hämeenlinnaan. Silti sarjakuva ei ole suoraan omaelämäkerrallinen.

Nuutista puhuttelee, jos tarinaa lukiessa syntyy tunne omakohtaisesta kokemuksesta.

– Totuudellisuus on luotettava lähtökohta.

Piirtäminen on ollut aina tärkeää. Lukioikäisenä siitä tuli vakavampaa.

– Kun sai paljon myönteistä palautetta, se kannusti jatkamaan. Toki piirtäminen oli myös yksi tapa päteä.

Oriveden opiston kautta Nuutinen pääsi opiskelemaan Lahden muotoiluinstituuttiin ja sieltä Taideteolliseen korkeakouluun.

Christer Nuutinen tunnetaan muun muassa Kramppeja ja nyrjähdyksiä -sarjakuvan piirtäjänä. Hän piti vuosituhannen vaihteessa liki kymmenen vuoden tauon. Paluu tuntui siltä kuin ei ileisi poissa ollutkaan.

Levyn kansia Nuutinen on tehnyt muun muassa Palefacelle eli Karri Miettiselle.

– Yhteistyö toisten taiteilijoiden kanssa on kiinnostavaa. Silloin on kosketuksissa toisen visioihin. Siitähän taiteessa on kysymys.

Mainosten piirtäminen sen sijaan on yksiselitteisempää. Tarkoitus on luoda positiivisia tai kutkuttavia mielikuvia.

– Kaupallisessa kuvituksessa harvemmin myydään taiteilijaa. Se on tavallaan todellinen palveluammatti, sillä mainoskuvissa sen tekijä häivytetään ja keskitytään vain ideaan. HÄSA

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic