Kanta-Häme

Huostaanottojen määrä on saatu vähenemään Janakkalassa

Janakkalan kunnassa on tehty paljon työtä ennaltaehkäisevän työn puolesta, ja tulokset alkavat nyt näkyä. Tänä vuonna lasten huostaanotot ovat vähentyneet selvästi ja tehtyjä huostaanottoja on voitu lopettaa.

Sosiaalityön johtaja Anna Roinevirta on tyytyväinen.

– Janakkalassa nämä asiat ovat 80-prosenttisesti hyvin, ja suunta on oikea. Minulla on 27 vuoden kokemus lastensuojelutyöstä, ja on hienoa, että nyt aletaan saavuttaa positiivista mielialaa.

Säästöä ei tule heti

Roinevirta kehuu kuntaa siitä, että se on antanut rahaa kehittää lastensuojelua. Sekin on ymmärretty kunnassa, että muutama vuosi menee niin, että kustannuksia tulee sekä huostaanotoista että ehkäisevästä työstä.

– Siirtymistä ei voi tehdä yhtäkkiä. Mutta kahden vuoden jälkeen taloudellinen tuloskin alkaa näkyä.

Tosin mitään takuuta Roinevirta ei voi antaa taloudellisesta kehityksestä, sillä koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu ja missä.

– Ei tässä työssä voi antaa sellaisia lupauksia.

Janakkalassa on tänä vuonna palkattu työntekijä ehkäisevään perhetyöhön. Hanna Marttila aloitti kunnassa kesällä. Ennen häntä kunnalla oli puolentoista vuoden ajan kaksi ostotyöntekijää.

– Mutta ehkäisevä työ ei ole pelkästään perhetyötä. Me muutkin työntekijät teemme sitä, sanoo lapsiperheiden sosiaalityöntekijä Terhi Soittila.

Tukihakemus paljastaa ongelmat

Soittila kertoo, että hän saattaa huomata esimerkiksi perheen toimeentulohakemuksesta, että perheen asiat eivät ole kunnossa.

– Ihmiset eivät useinkaan tiedä, että sosiaalityö voisi auttaa heitä. Kaikki eivät tiedä edes mahdollisuuksistaan toimeentulotukeen.

Soittila kertookin törmänneensä hakemuksiin, joista näkee, että perhe elää kaaoksessa.

– Voi olla, että häätö on odottamassa ja sähkölasku maksamatta.

Joskus riittää, että sosiaalityöntekijä estää häädön, ja perhe pystyy jatkamaan siitä omin avuin eteenpäin. Usein kuitenkin tarvitaan monenlaista apua ja tukea, ennen kuin perhe pääsee jaloilleen normaaliin elämään.

Rahat eivät riitä elämiseen

Toimeentulotuki on tärkeä perheelle, jonka rahat eivät yksinkertaisesti riitä elämiseen. Sellaisia perheitä on Janakkalassakin yhä enemmän.

– Toimeentulotuki on väline auttaa perhettä, ei vain etuus, Anna Roinevirta korostaa.

Hän pitää epäreiluna sitä, että toimeentulotukea määritettäessä lapsilisät otetaan huomioon.

– Eihän niitä muuten lasketa perheen tuloihin.

Terhi Soittila iloitsee siitä, että Janakkalassa voidaan esimerkiksi tukea lasten harrstuksia.

– Lapset eivät saa olla eriarvoisessa asemassa. Jos ajatellaan opiskelevaa yksinhuoltajaa – eihän hänen lapsensa pysty ilman tukea harrastamaan mitään.

Useimmiten perheen avuntarve tulee esiin lastensuojeluilmoituksista. Sellaisen on voinut tehdä vaikka joku sukulainen, naapuri, koulu tai muu viranomainen.

Janakkalalaiset työntekijät korostavat, että lastensuojelu ei ole huostaanoton synonyymi. Läheskään kaikki lastensuojeluilmoitukset eivät johda huostaanottoon.

Kaikki eivät johda mihinkään toimenpiteisiin. Osa johtaa siihen, että perheelle tarjotaan apua.

Tukihenkilö antaa aikaansa lapselle

Melko uusi asia Janakkalassa on tukihenkilötoiminta, jonka lastensuojelun työntekijä Marjatta Viljamaa käynnisti kaksi vuotta sitten.

– Alussa meillä oli yksi tukihenkilö, nykyään heitä on 22. Missään emme ole ilmoittaneet tästä, vaan puskaradio on toiminut ja olemme saaneet uusia tukihenkilöitä haastatteluun.

Tukihenkilö auttaa perheitä viettämällä aikaa perheen lapsen kanssa ja viemällä tätä harrastuksiin, retkille tai elokuviin.

– He tekevät aivan mahtavaa työtä. Heidän ansiostaan on voitu vähentää muita tukitoimia, Viljamaa sanoo.

Janakkala maksaa tukihenkilöille palkkion ja kilometrikorvauksen.

– Kaikki kunnat eivät maksa. Minusta tällaisesta työstä kuuluu maksaa, Viljamaa sanoo.

Tärkeä paikka lapsen elämässä

Tukihenkilö voi herättää perheen vanhemmat huomaamaan, että asioita voisi tehdä toisella tavalla ja että lapset voivat heti paremmin, kun he saavat osakseen aikuisen aikaa ja huomiota.

– Avioeroperheessä lapsen isä voi ruveta miettimään, miksi tukihenkilö käy hänen lapsensa kanssa ongella, vaikka hän itsekin voisi käydä. Isä voi alkaa ottaa paikkaansa lapsensa elämässä.

Kun puhutaan ennaltaehkäisystä, pitää kiinnittää huomiota perheen vanhempiin.

– Heistä näkyy ensimmäisenä väsymys, ja silloin tuki usein auttaa. Mutta jos lapsikin voi huonosti, silloin saatetaan tarvita jo järeämpää puuttumista, Hanna Marttila sanoo.

Joskus huostaanotto eli lapsen sijoittaminen oman perheen ulkopuolelle on ainoa vaihtoehto. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020