fbpx
Kanta-Häme

Hupun alta ei hevillä muuteta

Asuntorakentamisen huippuvuodet olivat noin 50 vuotta sitten, joten käynnissä ovat erilaisten remonttien ruuhkavuodet.

Esko Loikkanen pistää tupakiksi kahden huputetun talon välissä Heikkilänkadun päässä. Hän seuraa maaliskuussa alkanutta julkisivuremonttia, joka valmistunee lokakuussa.

Todennäköisiä “remonttipakolaisia” ovat ikäihmiset, yksiöissä asuvat ja perheet, joissa on pieniä lapsia, kerrotaan Helsingin yliopiston dosentin Timo Koposen tekemässä tutkimuksessa.

Tilapäisiä muuttoaikeita ei tupakkatauolla olevalla eläkeläisellä ole.

– Muiden mukaan tässä mennään. Turha juosta sutta karkuun, kun karhu tulee vastaan, Loikkanen virnistää.

Lahdensivuntiellä kerrostalossa asuva Iikka Pietilä on puolestaan helpottunut, kun puoli vuotta sitten alkanut julkisivuremontti alkaa olla loppusuoralla.

Taloa ympäröinyt huppu ja rakennustelineet purettiin tällä viikolla. Nyt asunto tulvii valoa, ja ikkunoista näkee pihalle.

– Remontista tiedotettiin hyvin ja urakka on edennyt aikataulussa. Remppapölyä saa siivota vieläkin, tosin nyt kämppää saa jo tuulettaa ikkunat auki.

Linjasaneeraus eli putkiremontti puolestaan tarkoittaa asukkaalle ainakin 10–13 viikon selviytymisleiriä keskellä työmaata tai asunnon vaihtamista väliaikaisesti.

Väliaikaisen asunnon löytäminen voi olla haasteellista, sillä useimmiten vuokralaisten halutaan sitoutuvan sopimukseen vähintään vuodeksi. Muutaman kuukauden asuminen hotellissa tai huoneistohotellissa taas käy raskaasti lompakon päälle.

Varsinkin yksiöt ovat Hämeenlinnassa kiven alla.

Isompia vuokra-asuntoja on helpompi saada lyhytaikaiseen asumiseen, kertoo Hämeenlinnan asuntojen toimitusjohtaja Matti Riekkola.

– Kolmioita on vapaana 25–30 asuntoa kuukausitasolla 10 euron neliömetrihinnalla noin viiden kilometrin päässä keskustasta. Keskusteluja on käyty ja yritämme auttaa väliaikaista asuntoa etsiviä mahdollisuuksien mukaan.

Kiinteistösihteeri Riikka Salmi kertoo VVO-kotikeskuksella olevan tilapäiseen asumiseen kaksioita ja kolmioita tarjolla 11 taloyhtiössä keskustassa, Katumalla, Jukolassa ja Kettumäessä.

– Kyseessä on vuokra-asuntoja, joissa sopimukset ovat voimassa toistaiseksi tai sovitun määräajan. Vanhemmat kaksiot ovat noin 700–750 euron ja kolmiot 850–900 euron paikkeilla. Irtisanomisaika on kalenterikuukausi.

Remontista aiheutuvan vahingon yhteydessä väliaikaisesta majoituksesta voi neuvotella myös vakuutusyhtiön kanssa.

– Meillä prosessi käynnistyy asiakkaan kanssa, kun hän tarvitsee tilapäisasuntoa esimerkiksi vakuutuksen korvaaman vesivahingon vuoksi, Pohjolan korvauspalvelujen prosessipäällikkö Valtteri Lappalainen sanoo.

Tilapäiset asumiskustannukset kattava palvelu ei kuulu vakuutukseen kuitenkaan automaattisesti.

– Se on osa kotivakuutuksen irtaimisto-osaa.

Lappalaisen mukaan Hämeenlinnassa palvelua ei kovin usein käytetä.

– Meillä on tilapäismajoitussopimus kolmen palveluntarjoajan kanssa, hämeenlinnalaisen Villa Ainon sekä valtakunnallisten Forenomin ja KVP Groupin kanssa. HÄSA

Menot