Kanta-Häme

Hurjasti kiinnostava Turvantalo

Tuusulan Rantatie-kvartetti aloittaa sunnuntaina Lammin Turvantalossa konsertit, joilla Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiö haluaa viedä musiikkia Hämeenlinnan uusiin kaupunginosiin.

Säätiön johtaja Erkki Korhonen ja kaupungin päättäjät tutustuivat Turvantaloon maaliskuun lopussa yksityisten lammilaisten kutsumina.

– Turvantalossa on hieno sali ja siellä on hyvä flyygeli. Se perusajatus koko säätiöllä on, että me tuotetaan konserttitoimintaa koko Hämeenlinnaan, eikä pelkästään Verkatehtaalle. Tämä konsertti on ensimmäinen avaus siihen suuntaan.

Rantatie-kvartetti soittaa mm. ruotsalaisen Johan Wikmansonin jousikvarteton D molli. Aiemmin ilmoitettua Mendelssohnia ei siis kuulla, koska Susanna Haavistolle tulleen esteen vuoksi juontaja vaihtunut pelimanni Mauno Järvelään.

Hauhotaloa ei enää vuokrata

Konsertin piti olla Hauhotalossa, mutta kaupunki ilmoitti, ettei sitä enää vuokraa. Lammilaiset kertoivat Korhoselle talostaan, jonka he ovat ostaneet kaupungilta Lammin Turvantalo osakeyhtiön nimiin.

Helena Hirviniemi lähetti Erkki Korhoselle viestiä, että meilläkin on Turvantalo ja täälläkin voisi järjestää tällaisia tilaisuuksia. Korhonen otti yhteyttä, että voisiko konsertin siirtää Lammille, kertoo osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Virtanen.

Erkki Korhonen kehuu yhteistyön sujuneen lammilaisten kanssa erinomaisesti.

– Siellä on innokkaita, hyviä ihmisiä. Kaikki pelaa oikein hyvin. On palkitsevaa tehdä konsertteja uusiin paikkoihin, kun olemme sinne erittäin tervetulleita.

Säätiö etsii konserttitilaisuuksia ja -paikkoja.

– Säätiön kannalta toivottavaa olisi, että hyviä ratkaisuja tulee myöskin Hauhotalolle, jotta pääsemme sinnekin esiintymään. Aika näyttää kuinka sen kanssa käy. Ja mitä löytyy Iittalasta, mitä Rengosta ja Tuuloksesta? Onneksi joka paikassa on keskiaikaiset kivikirkot. Mutta mitä muuta löytyy lisäksi?

Opisto on tärkeä vuokralainen

Turvantalon osakeyhtiö on yleishyödyllinen osakeyhtiön eli se ei jaa osinkoja eikä voittoa. Varat käytetään yhtiön hyväksi. Osakeyhtiössä on 140 osakasta ja osakepääoma on huikea 63 400 euroa.

– Turvantalo on hurjasti innostanut. Koko ajan tulee positiivista palautetta ja puhelin soi. Talo on lammilaisten olohuone, Virtanen kertoo.

Suurimmaksi osaksi talo on ollut nyt yhdistysten käytössä. Lammin Säästöpankki maksaa kahden vuoden ajan alakertaan remontoidun yhdistystilan vuokran.

– Tärkeä meille on, että Vanajaveden opisto toimii nyt Turvantalolla. Opisto on meidän perusvuokralaisemme. Se on vuokrannut 1. kerroksesta 150 neliötä, jossa ovat kuvataide, kudonta ja keramiikka. Opisto harkitsee musiikinopetuksenkin siirtämistä tänne.

Osakeyhtiö toivoo lammilaisten vuokraavan taloaan ahkerasti. Häitä ja syntymäpäiviä talossa on jo ollutkin.

Kanta-Hämeen muistiyhdistys järjestää yleisötilaisuuden huhtikuussa. Lammin Laulupoppoo pitää konsertin talon rappusilla vappuna perinteiseen tapaan. Lammin Laulu on varannut talon konserttiinsa 2. toukokuuta. Lammin orkesteri teki juuri varauksen syksyksi.

– Olemme koettaneet pitää kilpailukykyiset hinnat. Ihan halpaa vuokraaminen ei ole. Täytyy kuitenkin saada rahat talon ylläpitoon.

Yleishyödyllisenä osakeyhtiönä Turvantalolla on etu, että se sai Linnaseutu ry:ltä 70 prosentin avustuksen investointeihinsa. Ensimmäisellä avustuksella keittiötä on saatu remontoitua, ovia korjatuksi ja tietotekniikkaa parannettua.

Turvantaloa voi varata talon nettisivujen kautta ja myös kaupungin palvelupisteessä Lammin kirjastossa. (HäSa)

Rantatie-kvartetin konsertti Turvantalossa Lammilla sunnuntaina 15.4. kello 15. Ruokatarjoilun vuoksi lippuja ei myydä enää ovelta, vaan Lippupalvelussa ja Verkatehtaan lippumyymälässä.

Menot