Kanta-Häme

Hurttalan koulun tontti asuinkäyttöön

Hattulassa uudistetaan parhaillaan Herniäisten alueen kaavaa. Kaava-alueen keskellä sijaitsee Pyhän Ristin kirkko, ja pohjoisessa se ulottuu Hattulantien risteyksen tuntumaan ja etelässä Herniäistenniemen kärkeen.

Nykytilanteeseen verrattuna kaavassa on kolme merkittävää muutosta eli puretun Hurttalan koulun tontin käyttö, Rinteenkujan varteen kaavoitetut omakotitontit sekä kahden Pälkäneentien liittymän poistaminen käytöstä.

– Liittymäasia on valmisteltu yhteistyössä ely-keskuksen kanssa. Pyhänristintieltä ja Penttiläntieltä katkaistaan yhteys Pälkäneentielle, ja perusteena on liikenneturvallisuus, kertoo Hattulan tekninen johtaja Juha Prittinen.

Penttiläntien liittymä vastakkaiseen eli Kalliolanmäen suuntaan sen sijaan säilyy ennallaan, eli vain maatalouskäytössä.

Prittisen mukaan liittymien sulkemista on pidetty parempana ratkaisuna kuin esimerkiksi Pälkäneentien nopeusrajoituksen laskemista.

Suurin osa uudesta asemakaavasta vahvistaa Prittisen mukaan nykytilanteen. Esimerkiksi pellot, puistot ja viheralueet säilyvät pääosin ennallaan.

Asumiselle varatut alueet on jo ennestään rakennettu melko täyteen, mutta tehokkuuslukuja on tarkoitus nostaa hieman varsinkin alueen eteläpäässä. Muutama iso tontti on myös jaettu kahdeksi pienemmäksi rakennuspaikaksi.

– Tehokkuuslukuja yhtenäistetään, mutta missään tehokkuutta ei pudoteta vaan nostetaan tai pidetään ennallaan, Prittinen kertoo.

Hurttalan koulun tontille on kaavoitettu yksi rivitalotontti ja kolme pientalotonttia. Rivitalotontti sijaitsee Vanhankirkontien ja Museotien kulmauksessa ja omakotitontit Museotien varressa.

Kaikkien neljän tontin tehokkuusluku on 0,3, eli pientalotonteille voi rakentaa myös esimerkiksi paritalon. Rivitalotontille on erikseen määritelty alue parkkipaikkaa varten, eikä siihen saa rakentaa muuta. Näin turvataan näkymä etelästä Pyhän Ristin kirkon suuntaan.

Hurttalan koulun erillisessä rakennuksessa sijainnutta liikuntasalia ei purettu, vaan se pysyy käytössä, ja sille on kaavassa osoitettu oma tontti.

Rinteenkujan varteen aivan kaava-alueen eteläpäähän on kaavoitussopimuksen mukaisesti osoitettu kahdeksan omakotitonttia.

Kunta vastaa alueen asemakaavan laatimisesta sekä Rinteenkujan jatkamisesta kohti rantaa ja mahdollisesta kunnostuksesta. Maanomistaja taas luovuttaa puolet tonteista kunnalle.

Prittinen kertoo, että alueen maaperän rakennuskelpoisuus on varmistettu muun muassa kairaamalla.

Hattulan tekninen lautakunta päätti alkuviikolla asettaa Herniäisten ja Hurttalan asemakaavan muutoksen ja laajennuksen luonnoksen nähtäville.

Juha Prittisen mukaan kaavan pohjatyöt on tehty niin perusteellisesti, että hän uskoo kaavan etenevän melko nopeasti ehdotusvaiheeseen ja edelleen valtuuston vahvistettavaksi. HÄSA

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic