Kanta-Häme

Hus näyttää vihreää valoa Riihimäen siirtymiselle Uudellemaalle

Riihimäen kaupungin loikka Kanta-Hämeestä Uudenmaan maakuntaan sopii Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (Hus). Husin hallitus suhtautuu myönteisesti maakuntavaihdokseen ja ilmoittaa Husin olevan valmis tuottamaan asukkaille palvelut.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin uuden keskussairaalan rakentamishanke Hämeenlinnaan suututti Riihimäellä asukkaita, jotka kokosivat keväällä kuntalaisaloitteen maakuntavaihdoksesta.

Siirtyminen Uudellemaalle tietäisi siirtymistä Husin jäsenkunnaksi.

Husin hallitus on tällä viikolla ottanut kantaa kuntalaisaloitteeseen.

Kuntalaisaloitteessa esitetään kaupungin siirtämistä Uudellemaalle, koska asukkaat käyvät töissä ja asioivat etelän suunnassa enemmän kuin pohjoisessa.

Kuntalaisaloite korostaa myös, että matkaa Riihimäen rajalta Hyvinkään sairaalaan on 4–5 kilometriä ja Hämeenlinnan keskussairaalaan 40 kilometriä.

Aloite esittää Riihimäen maksavan nykyään Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä erikoissairaanhoidosta vuosittain 5 miljoonaa euroa enemmän kuin maksaisi Husille. Lisäksi Riihimäki on maksanut maakuntaliitolle noin 250 000 euroa vuodessa enemmän kuin maksaisi Uudenmaan liitolle.

Husin hallitus toteaa Riihimäen kaupungille antamassaan lausunnossa, että Riihimäen keskustasta on matkaa Hyvinkään sairaalaan 18 kilometriä ja 20 minuuttia, kun taas Kanta-Hämeen keskussairaalaan 38 kilometrin matka taittuu puolessa tunnissa.

Siirtyminen Uudellemaalle ja Husiin ei välttämättä pienennä Riihimäen erikoissairaanhoidon menoja.

Hus on vertaillut erikoissairaanhoidon kustannuksia kahden valtakunnallisen tilaston perusteella ja toteaa, että Riihimäen kustannukset asukasta kohti ovat Kuuma-kuntia kalliimpia lukuun ottamatta vuosia 2015 ja 2016.

Maakuntarajan siirto saattaa tehostaa ja tiivistää yhteistyötä Hyvinkään ja Riihimäen sairaaloiden välillä, jolloin kustannuksia voidaan pienentää. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic