Kanta-Häme

Huumehampun sisar on terveystuote

Jyrki Leppälä on viljellyt öljyhamppua Hausjärvellä vuodesta 2006.

Hän kertoo, että Häme on kasville otollinen kasvupaikka, sillä se tarvitsee kasvualustakeen hiekkapitoisen kevyen hietamaan. Savimaassa hamppu ei kasva.

Hamppuöljy on terveystuote

Hampun siemenistä puristetaan öljyä, joka sisältää monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Elixi Oilin toimitusjohtaja Ville Kauppinen sanoo, että öljyä käytetään sen terveysvaikutusten takia.

– Kuopion yliopistossa sen vaikutuksia on tutkittu. Sillä on havaittu hyviä vaikutuksia ihoon. Kuluttajilta on tullut myös palautetta, että hamppuöljy sisäisesti nautittuna helpottaa MS-taudin kipuihin, Kauppinen sanoo.

Hamppuöljy sopii käytettäväksi kylmänä esimerkiksi salaateissa ja pastan päällä. Paistamiseen se ei sovellu. Hamppuöljy eroaa esimerkiksi pellavaöljystä siten, että hamppu sisältää pääasiassa omega-6-rasvahappoja kun pellava taas sisältää omega-3-rasvahappoa.

– Ulkomailla hamppuöljyä käytetään myös kosmetiikassa, Suomessa ei juurikaan. Elixi Oil toimittaa hamppuöljyä esimerkiksi Italiaan, missä sitä käytetään kosmetiikassa.

Öljyhamppukasvin siemenistä voidaan öljyn lisäksi tehdä rouhetta, joka sopii käytettäväksi samaan tapaan kuin esimerkiksi pellavansiemenrouhe. Hampun siemenet sisältävät paljon proteiinia ja kuitua, ja rouhe sopii esimerkiksi proteiinijuomiin.

Hamppuvalmisteita myyvät luontaistuotekaupat.

Uusi kasvi ei kärsi taudeista

Kauppinen kertoo, että Suomessa viljeltävä finola-öljyhamppulajike kehitettiin Kuopion yliopistossa 90-luvun lopulla.

Tämän vuoksi sen viljely ei vaadi kasvinsuojelumyrkkyjä.

– Lajike on sen verran uusi, ettei sille ole kehittynyt vielä tauteja tai tuholaisia, viljelijä Leppälä sanoo.

Hän jatkaa, että hamppu on muutenkin melko varma viljelykasvi. Se ei kärsi kovin paljon lämpötilojen vaihtelusta. Pitkä kasvukausi takaa sen, että rinnalla ehtii viljellä muita kasveja.

Öljyhamppukasvi on hyvin samannäköinen kuin huumehamppu. Eroa ei välttämättä huomaa, ellei niitä vertaa vierekkäin, kertoo Leppälä.

Jalostamisen ansiosta öljyhampun huumaavat ominaisuudet on saatu melkein nollille.

– Polttamisesta saa enintään häkämyrkytyksin, Leppälä sanoo.

Yhdysvalloissa kaikkien hamppukasvien, myös öljyhampun, viljely on laitonta. Suomessa sille ei hetkeen myönnetty maataloustukia, mutta ne niitä on taas jaettu muutaman vuoden ajan. Suomessa viljelyä valvotaan satunnaisilla tarkastuksilla, ja Kauppisen mukaan hamppuöljytuotteita aiotaan kehitellä lisää.(HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020