Kanta-Häme Riihimäki

Kimi Räikkönen jäi huumepoliisin jalkoihin – Riihimäkeläinen Kalevi Puonti pureutuu podcastissa vanhoihin huumerikoksiin

Kalevi Puonti on äänessä Juha Vuorisen podcastissa, jossa sukelletaan suoraan huumemaailmaan. Riihimäkeläiseltä rikosylikonstaapelilta on tulossa myös esikoiskirja, joka on annos fiktiivistä nordic noiria. Jari Aarnio on osasyyllinen molempiin projekteihin.
Kalevi Puonti työskenteli 35 vuotta Helsingin huumepoliisiyksikössä. Hän käy läpi vanhoja keissejä suositussa podcastissa. Tekeillä on myös fiktiivinen kirja huumerikollisuudesta. Kuva: Ville Palmu
Kalevi Puonti työskenteli 35 vuotta Helsingin huumepoliisiyksikössä. Hän käy läpi vanhoja keissejä suositussa podcastissa. Tekeillä on myös fiktiivinen kirja huumerikollisuudesta. Kuva: Ville Palmu

Formulakuski Kimi Räikkönen jäi Riihimäellä asuvan Kalevi Puonnin jalkoihin. Ei moottoriradalla, vaan tarinankerronnassa.

Juha Vuorisen isännöimä podcast nousi pian ilmestymisensä jälkeen Jäämiehen omaelämäkerran ohi kuunnelluimmaksi teokseksi Storytel-palvelussa.

Vuorisen vieraana -podcastissa ohjelman isäntä haastattelee pitkän uran Helsingin huumepoliisina tehnyttä Puontia yhteensä kymmenessä jaksossa.

– Ohjelmassa käsitellään vanhoja rikostarinoita. Salaisuuksia siinä ei tarjoilla, mutta jutuissa mennään pintaa syvemmälle, rikosylikonstaapeli Puonti kertoo.

Hampaat piti repiä irti kuuntelulaitteiden takia

Puonti työskenteli Helsingissä huumepoliisina 35 vuotta. Erityisesti 1980-lukua hän pitää villinä aikakautena.

Yhdessä tapauksessa psykoosissa ollut narkomaani oli pakottanut hammaslääkäriä irrottamaan hänen kaikki hampaansa.

– Jokin aine oli aiheuttanut pahat hallusinaatiot miehelle, joka oli kuvitellut, että poliisi olisi asentanut mikrofonit hänen purukalustoonsa. Niistä oli päästävä eroon.

Puonnin mukaan lääkäri oli saanut poistettua mieheltä kuusi hammasta kunnes oli pyörtynyt kesken toimenpiteen. Mies oli yrittänyt herätellä lääkäriä potkimalla tätä.

Viidakkoveitsellä poskeen

Huumekaupan ero 30 vuoden takaiseen on se, että nykyisin huumekauppa käy netissä salatussa Tor-verkossa, jossa jaetaan myös suosituksia niin myyjistä kuin ostajista.

– Kontakti tapahtuu kuitenkin usein kasvotusten, kun aine vaihtaa omistajaa. Homma on muuttunut siten, että nykyään ostaja voi myös yrittää ryöstää myyjän tai toisinpäin.

Peli on raakaa. Yksi ostaja oli sivaltanut myyjän poskilihaksen poikki viidakkoveitsellä.

– Ennen ostaja ja myyjä tunsivat toisensa. Nykyään he saattavat nähdä ensimmäistä kertaa vasta tuotetta ja rahaa vaihtaessa.

Huumausaineita onkin liikkeellä Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Ulkomaalainen saa EU-maista juuri Suomesta parhaan hinnan tuotteelleen.

Puonti on huolissaan päihteiden sekakäytön yleistymisestä. Sekakäyttäjät käyttävät määrättyjä lääkkeitä vastoin lääkärin ohjeita.

– Kun addiktille annetaan kuukauden lääkkeet mukaan, ne on rouhittu jo viikossa. Sen jälkeen niitä hankitaan verkosta tai jostain asematunnelista. Esimerkiksi Helsingin steissillä lääkepurkin voi saada käteensä viidessä minuutissa.

”Jos joku tekisi tapauksesta tosipohjaisen elokuvan, kukaan ei uskoisi sitä”

Suomen kuuluisimmasta huumepoliisista Jari Aarniosta Puonti ei puhu podcastissa. Aiheesta hän ei välitä nytkään.

– Aihe on mielestäni kaluttu loppuun ja sillä selvä. Jos joku tekisi tapauksesta elokuvan, se olisi niin uskomaton, ettei kukaan uskoisi sitä.

Aarnio-kohun pohjalta herätettiin vuonna 2018 henkiin 1980-luvulla perustettu Huumerikostutkijat-yhdistys, joka alkoi maineensa palauttamiseksi julkaista Huumepoliisi-lehteä.

– Idea lähti siitä, kun media halusi lytätä koko huumeyksikön. Oli sellainen käsitys, että yksikön päällikön touhuissa olisivat olleet kaikki mukana.

Lehden päätoimittaja Puonti pyysi kaveriltaan, Juoppohullun päiväkirjojen isältä Vuoriselta, artikkeleita yhdistyksen julkaisuun.

”Kirjassa ei ole sankareita. Se voisi ihan hyvin olla tosijuttukin.”

Puonnin mukaan koko yksikön julkinen mollaaminen kannusti häntä myös kirjoittamaan huumemaailmaan sijoittuvan fiktiivisen dekkarin Manni, jonka Bazar (osa WSOY-konsernia) julkaisee syksyllä 2020.

Ensi vuonna eläkkeelle siirtyminen tarkoittaa Puonnille, että hänestä tulee vapaa kirjoittaja.

Puonti haluaa kirjassaan antaa näkökulmaa huumepoliisin työstä, vaikka juoni ja tapahtumat ovat keksittyjä. Podcastin true crime vaihtuu kirjassa tummasävyiseksi nordic noiriksi.

– Kirjassa ei ole sankareita. Se voisi ihan hyvin olla tosijuttukin. Siinä kerrotaan huumepoliisin duunista aika totuudenmukaisesti, Puonti sanoo. HäSa

Muokattu 10.11.19 kello 10.53: Kirjakustantamoa täsmennetty.