fbpx
Kanta-Häme

Huumerikokset lisääntyivät, väkivalta väheni

Liikennerikkomusten määrä aleni Hämeen poliisilaitoksen alueella alkuvuodesta 21 prosentilla. Se selittää rikosten kokonaismäärän vähenemisen.

Rikoslaissa määriteltyjä rikoksia paljastui suurin piirtein sama määrä kuin vuosi sitten samana ajanjaksona.

Poliisin tietoon tuli alkuvuodesta rikoksia Kanta-Hämeessä kuutisen prosenttia ja Päijät-Hämeessä 13,5 prosenttia vähemmän kuin 2014 alkuvuodesta.

Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen kertoo, että Kanta-Hämeen luvut noudattelevat pääosin koko poliisilaitoksen alueen lukemia.

– Kanta-Hämeessä kiinnittää huomiota moottorikulkuneuvojen käyttövarkauksien määrän kasvu. Viime vuonna niitä oli 52, nyt 115. Tosin useamman vuoden vertailulla huomaamme, että luku on ehkä vain palannut ns. normaalille tasolle.

Paljastuneiden huumerikosten määrä on kasvanut noin neljänneksellä molemmissa Hämeen maakunnissa.

– Toisaalta esimerkiksi Kanta-Hämeessä väkivaltarikosten määrä on pudonnut 16 prosentilla, määrällisestikin 86:lla. Positiivista on myös se, että hälytystehtävien määrä väheni.

Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä aleni Hämeen alueella 10,6 prosenttia.

Rikoslakirikosten selvitysaste on noussut reiluun 47 prosenttiin.

– Poliisilaitos pyrkii edelleen suunnitelmallisesti tehostamaan rikosten selvittämistä ja parantamaan selvitysastetta, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen korostaa.

Rikosten keskimääräinen tutkinta-aika lyheni tammi-kesäkuun aikana 16 vuorokaudella edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta. Se on nyt 111 vuorokautta.

Omaisuusrikosten määrä ja selvitysaste olivat alkuvuonna jokseenkin vuoden 2014 tasolla. Murtovarkaudet ovat lisääntyneet 6,4 prosenttia. Ssuntomurroissa on pientä laskua, mutta vapaa-ajanasuntoihin kohdistuneissa murroissa taas 38 prosentin kasvu, Päijät-Hämeessä jopa 78 % ja Kanta-Hämeessä 17 %.

Paljastuneiden huumausainerikosten määrä on kasvanut noin neljänneksen. Kasvu on ollut yhtäläistä molemmissa maakunnissa.

Poliisin hälytystehtävien määrä pysyi alkuvuonna jokseenkin ennallaan. Tammi–kesäkuussa poliisi hoiti Hämeessä yhteensä 36 239 tehtävää. Poliisi ehti paikalle keskimäärin yhtä nopeasti kuin 2014.

– Kiireellisissä tehtävissä toimintavalmius parani hieman. Tämän vuoden resurssit ovat hieman aikaisempaa pienemmät, mutta hyvällä ja joustavalla henkilöstöllä olemme selviytyneet, Seppänen kehuu. HÄSA

Menot