Kanta-Häme

Huumerikokset piilottelevat poliisilta

Poliisi harvoin havaitsee huumausaineen käyttörikokset sellaisinaan, vaan ne ilmenevät muiden valvontatehtävien yhteydessä.

Naapurien soitot häiritsevistä kotibileistä tai muut tapaukset ovat se väylä, jolla useimmat tapaukset tulevat poliisin tietoon.

Aihe nousi hiljattain esille Irti huumeista -yhdistyksen keskustelupaneelissa Ammattiopisto Tavastiassa.

– Kenttäpartioiden tärkein tehtävä on kiireellisten valvontatehtävien hoitaminen. Tehtävänhoidon eräänlaisena sivutuotteena voi tulla jonkinlainen huumausainerikos esille, Hämeen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Pekka Laitinen kertoi tilaisuudessa.

Resurssikysymys

Rikoskomisario Juha Pynttäri Hämeen poliisilaitoksesta toteaa saman: huumausainerikokset ilmenevät muiden rikosten, esimerkiksi väkivalta-, tai omaisuusrikosten yhteydessä.

– Yleisesti ottaen huumausainerikokset ovat piilorikollisuutta mitä suurimmissä määrin. Pääsääntöisesti ihmiset eivät tule ilmoittamaan, että nyt täällä tapahtuu huumausainerikos, Pynttäri kuvailee.

Tästä seuraa se, että poliisien tietoon tulleet huumausaineisiin liittyvät rikokset kertovat enemmän poliisien aktiivisuudesta ja resursseista havaita rikoksia. Rikosmäärät eivät niinkään kerro sitä, kuinka yleisiä huumausainerikokset ovat.

– Sanotaan niin, että huumausaineiden katuvalvontaan ja tutkintaan saatavilla olevat resurssit kulkevat käsi kädessä poliisien yleisen resurssitilanteen kanssa, Pynttäri arvioi.

Hämeen poliisi teki syys–lokakuussa kahden viikon ajan tehostettua huumausainekaupan katuvalvontaa. Tehovalvonnan aikana poliisi tarkasti lähes 200 valvontakohdetta kuten asuntoja, autoja ja henkilöitä.

Rikosilmoituksia erilaisista huumausainerikoksista kirjattiin kaksikymmentä. Huomattavin yksittäinen amfetamiinin liittyvä takavarikko oli noin 70 grammaa. Lisäksi tarkastuksissa saatiin selville useita kannabiskasvattamoja, joista yksi Riihimäeltä ja kaksi Forssasta.

Viime vuonna Kanta-Hämeessä tuli poliisin tietoon yhteensä 467 huumausainerikosta. Se on vähemmän kuin kymmenen vuoden aikana keskimäärin.

Henkilöpiirit ratkaisevia

Hämeenlinnassa yleisimmät huumausaineet ovat poliisin arvion mukaan kannabis ja amfetamiini. Lisäksi poliisi tapaa erilaisia lääkkeitä, joita käytetään ilman tarvittavaa reseptiä. Näihin luetaan synteettisiin opioideihin lukeutuva vieroitushoitojen kipulääke buprenorfiini eli tutummin Subutex.

– En lähtisi profiloimaan mitään kaupunginosaa Hämeenlinnassa, rikoskomisario Pynttäri sanoo.

Suuri osa huumeista ajautuu kaupunkiin suurista kaupungeista, kuten Tampereelta ja Helsingistä, jos kannabista kotonaan kasvattavia ei oteta huomioon.

– Itse haluan uskoa, että kun poliisi pääsee käsiksi toisensa tuntevaan huumeiden käyttäjien piiriin, niin sillä olisi myös ennaltaehkäisevä vaikutus. Riski jäädä kiinni kasvaa, hän toteaa.

Irti huumeista -yhdistyksen paneelikeskustelussa Hattulan kunnan etsivä nuorisotyönohjaaja Tiina Tuori muistutti, ettei heidän viikonloppujen katupartioillaan näy, jos nuoret, varsinkaan alaikäiset, käyttävät huumeita.

Tilaisuudessa kävi ilmi, että tieto kantautuu auttajien korviin huolestuneiden ystävien kautta.

– Ylivoimaisesti suurin päihde, jonka kanssa olemme tekemisissä, on alkoholi, Tuori kertoi. (HäSa)