Kanta-Häme

Huumori jalostuu autotallissa

Kulman takaa kuuluu Kummeli-hahmo Matti Näsän reteä nauru.

Äänessä ei kuitenkaan ole hahmoa esittävä Heikki Silvennoinen, vaan janakkalalainen Juha Mikola. Hetken päästä äänessä on toinen hahmo, Yleisradion mustahampainen toimittaja Mauno Ahonen.

Seistään janakkalalaisessa autotallissa. Täällä on Juha Mikolan perustaman Teatteriryhmä Sattuman kotipesä.

Kummeli-huumorilla on erityinen sija Mikolan elämässä.

Nuorempana Mikola harrasti jääkiekkoa ja katseli televisiosta Kummelia. Lempielokuvansa, Kummeli Kultakuumeen, mies laskeskelee katsoneensa ehkä 25–30 kertaa. Lopulta hän osasi kaikki vuorosanat ulkoa.

– Pelireissuilla vedettiin kaverin kanssa bussissa koko leffa läpi, Mikola naureskelee.

Vielä tänäkin päivänä Mikola pystyy autotallissaan heittäytymään keskelle elokuvaa. Äänenpainot ovat kohdillaan. Kummeli-huumorissa vetoaa erityisesti paria asiaa:

– Kummelit on viety niin överiksi. On uskallettu tehdä täysin pöhköjä hahmoja, ja sitten vielä seistään niiden takana aivan täysillä.

Lähihoitajaksi opiskellut Mikola työskenteli vielä reilu vuosi sitten Kanta-Hämeen keskussairaalan akuuttipsykiatrian vastaanotto-osastolla. Kolmivuorotyö otti kuitenkin selkärankareumaa sairastavan Mikolan fysiikan päälle, ja työ tuntui muutenkin raskaalta.

Töihin meno alkoi tuntua vastenmieliseltä ja Mikola oli kärttyinen. Mikola ryhtyi miettimään vakavissaan, mitä haluaisi tehdä elämällään.

Teatterityö kiinnosti ja vaimon tukemana Mikola hakeutui opiskelemaan Tampereella sijaitsevaan Suomen Teatteriopistoon. Kahdeksan kuukauden opiskelurupeama ei valmistanut ammattiin, mutta antoi työkaluja näyttämöllä toimimiseen.

– Teatterista ei ollut mitään kokemusta. Mutta tällainen kotikoomikko olen ollut aina.

Koulun jälkeen Mikola on pannut tuulemaan. Koska teatterityö ei vielä elätä, pyrkii Mikola tekemään keikkatöitä lähihoitajana kolmesti viikossa. Unelma on, että teatterista saisi elannon.

Kodin pihapiirissä sijaitseva iso autotalli on Mikolan miesluola. Alun perin hän rakensi sinne studion, jossa kirjoitti ja äänitti rap-musiikkia. Sittemmin siellä on tehty teatteria.

Toistaiseksi autotallissa on vedetty yksi esityskin. Mikola on miettinyt, voisiko teatteriryhmän esityksiä ryhtyä tulevaisuudessa pitämään enemmänkin autotallissa.

Sitä ennen ryhmä keikkailee milloin missäkin. Esityksiä on vedetty neljä, niistä yksi Turengissa sijaitsevassa hotelli Meskussa.

– Pyrimme tekemään kaikenlaista teatteria: improvisaatiota, sketsejä – mitä vaan.

Tyylilajeista Mikolaa kiinnostavat erityisesti draama ja komedia.

Mikola – joka on ryhtynyt käsikirjoittamaan ryhmälle näytelmiä, kertoo ammentavansa paljon omasta elämästään. Tuorein näytelmä kertoo raskaudesta, ja tähän näytelmään on kirjoitettu ajatuksia siitä, miten mies kokee vaimonsa mielialanvaihtelut tai miltä isäksi tuleminen tuntuu.

Nyt Juha Mikolan hampaat ovat mustat. Mikola mustaa ne aina Tenu-Eemeliksi muuntautuessaan.

Tenu-Eemeli, parrakas Lasol- ja Sinol-pulloja kantava laitapuolenkulkija, on Mikolan opiskeluaikoinaan kehittelemä hahmo. Esikuviensa tapaan Mikola on pyrkinyt tekemään hahmostaan mahdollisimman yliampuvan.

Muuntautuminen vie aikaa, sillä pelkkä hampaiden ”ehostaminen” haukkaa ajasta kymmenen minuuttia. Kokonaisuudessaan muuntautuminen vie noin 40 minuuttia.

Mikola kellotti tämän vastikään, sillä hän käytti Tenu-Eemelia koekuvauksissa Helsingissä. Koska Mikola ei ole varma, voiko castingista kertoa tämän enempää, ei kerrota muuta, kuin että jälkeenpäin Mikola poikkesi Eemeliksi sonnustautuneena Turengin S-marketissa asioilla. Perään ei kuulemma katseltu. HÄSA

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic