Kanta-Häme

Huutia sote-järjestämislaille

Kanta-Hämeessä ihmetellään, miksi lausunnolla olevassa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaissa ei keskitytä nimen mukaisesti sote-palvelujen järjestämiseen.

Sen sijaan lakiesitys määrittelee tarkkaan myös palvelujen tuottamista. Siihen kantahämäläiset kunnat haluaisivat enemmän omaa päätösvaltaa.

Kanta-Hämeessä hiertää se, että sote-lakiluonnos johtaisi toteutuessaan koko maakunnan kokoiseen tuotantorakenteeseen.

Kanta-Hämeessä vallitsee kuitenkin yksimielisyys siitä, että tavalliset sosiaali- ja terveyspalvelut tulisi tuottaa kaupunkiseuduittain kolmella tuotantoalueella. Sen sijaan erikoissairaanhoito ja muut vaativat sote-palvelut voitaisiin tuottaa maakunnallisella alueella.

Lakiesitys jakaa palvelujen järjestämisen viidelle sote-alueelle koko maassa. Tähän ainakaan Hämeenlinnalla ei ole huomauttamista.

Se, että esimerkiksi Forssan seutu ei voisi tuottaa omia sote-palveluitaan, ei täkäläisten kuntien mukaan ole järkevää. Maakunnallisesti laaditussa lausunnossa muistutetaan siitä, hallituksen ja opposition maaliskuussa tekemästä sopimuksesta.

Tuolloin todettiin, että sote-uudistus tukeutuu olemassa oleviin toimiviin rakenteisiin.

Esimerkiksi Forssan malli, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut on jo integroitu yhteen kuntayhtymään, on todettu sellaiseksi.

Työryhmä valmistelee

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto pääsee vielä ottamaan kantaa lausuntoon lokakuun alkupuolella.

Kaupunginhallitus myös perusti työryhmän, joka valmistelee sote-järjestämislain toimeenpanoa Hämeenlinnassa.

Ryhmään kuuluvat kaupunginjohtajat ja mm. hyvinvointipalvelujen tilaajajohtajat sekä kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajistot ja hyvinvointipalvelujen lautakuntien puheenjohtajat. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic