Kanta-Häme

Hykin piha-aluetta suunnitellaan oppimiskäyttöön

Se, että Tuomelan koulusta tulee peruskorjauksen valmistuttua vuoden 2016 syksyllä avoin oppimisympäristö, on poikinut suunnittelukilpailun uudenlaisesta koulukorttelipihasta erilaisine moderneine laitteineen Hämeenlinnan Yhteiskoulun (HYK) tontille.

– Haluamme, että pihakin on luokkahuone ja tukee oppimista. Opettajat voisivat esimerkiksi lähettää oppilaat kesken tunnin tekemään pihalle jotain tehtävää, jossa apuna käytetään vaikkapa mobiililaitetta, kuvailee Hykin rehtori Arto Nykänen.

Lopputulos vielä avoin

Tarkkaa tietoa, mitä korttelipiha voisi valmistuttuaan pitää sisällään, ei ole vielä Nykäsellä eikä aluesuunnittelukilpailun yhteistyökumppanilla Lappset Group oy:lläkään.

– Pihalta tulisi löytyä eri-ikäisiä palvelevia toimintoja aina vauvasta vaariin, vaikka koulun opetuskäyttö onkin tärkeintä, kertoo aluemyyntipäällikkö Aarni Mertala.

– Avoin oppimisympäristö on meillekin uusi kokonaisuus, vaikka Lappset on näitä suunnittelukilpailuja järjestänyt jo noin 40 vuoden ajan, ja myös kouluja on ollut kohteena.

Uusi teknologia käyttöön

Yritys valmistaa paitsi liikunnallisia tuotteita, kuten motoriikkaratoja, kiipeilyverkkoja ja palloiluelementtejä, myös interaktiivisia tuotteita, jotka linkittävät pedagogisen oppimisen fyysiseen toimintaan.

– Kun liikutaan, tehdään samalla jotain tiedollista aktiviteettia, vaikkapa ratkotaan pelin avulla laskutehtäviä. Näin kehon liike ja aivotoiminta yhdistyvät toisiinsa, Mertala kuvailee.

Kuntoiluvälineissä olisi mahdollista hyödyntää uutta teknologiaa esimerkiksi ottamalla QR-koodista lukijalla kuva ja saada näin jumppaohjeet suoraan puhelimeen.

– Hätilässä ja Sairiossa ulkoilevat ihmiset voisivat näitä härpäkkeitä käyttää ja tulla virkistäytymään korttelipihalle. Ja voihan tänne piipahtaa vaikka rantareitiltä, rehtori Arto Nykänen toivoo.

Kohteen oltava innovatiivinen

Nykänen näkisi kilpailusuunnitelmissa mielellään hyödynnettävän koko koulukorttelin aluetta – niin Tuomelan yksikön kuin yläkoulunkin piha-alueita, niiden väliin jäävää puistometsää sekä Tuomelan kenttää.

– Yleensä liikunnalliset kokonaisuudet ovat omassa paikassaan ja leikillisemmät omassaan, Lappsetin Aarni Mertala kertoo.

– Tärkeää näissä ideasuunnittelukilpailuissa on, että kohteena on uudenlainen yhteiskunnallisesti merkittävä avaus, kuten Hämeenlinnassa avoin oppimisympäristö on. Se vaikuttaa innovatiiviselta kokonaisuudelta.

Tuomelan yksikköön ei tule erillisiä luokkahuoneita eikä pulpetteja, vaan tilat muuntuvat kalusteilla tarpeen mukaan. Opetuksessa pyritään irrottautumaan oppiainesidonnaisuudesta aineita yhdistelemällä ja ilmiöiden opiskelulla. Myös opettajat työskentelevät tiimeinä.

Rahoitus peruskorjausrahoista

Rehtori Arto Nykänen arvioi, että suunnittelukilpailu poikii kymmenittäin kilpailuehdotuksia.

Korttelipihan toteutus on tarkoitus rahoittaa kaupunginvaltuuston peruskorjaukseen ja maansiirtotöihin myöntämistä noin 12 miljoonasta eurosta. Pihan hintaa Nykänen ei osaa arvioida. Siihen on mahdollista tarvittaessa hakea valtion avustusta.

Saatavien ideoiden pohjalta korttelipihaa aletaan todennäköisesti rakentaa vuoden 2016 aikana.

Alkuviikosta opetushallitus myönsi Hykille 50 000 euroa oppimisympäristöjen kehittämiseen. Summasta viidesosa on kaupungin omarahoitusosuutta. (HäSa)