Kanta-Häme

Hykin teatteri jatkaa täysillä

Hykin teatterissa saa tänään ensi-iltansa Noora Akselinin näytelmä Kirjoita mulle pikkuveli. Se on kouluteatterin kahdestoista ensi-ilta ja samalla teatterin 10-vuotisjuhlanäytelmä.

Kuten monissa muissa kouluissa, myös Hämeenlinnan yhteiskoulussa on tehty näytelmiä jo ennen Hykin teatteria. Ei kuitenkaan näin säännöllisesti eikä näin laajamuotoisesti.

– Vaikka lukio lakkautettiin, teatteri ei lakannut vaan on osa koulukulttuuriamme ja kerhotoimintaa, sanoo teatterin primus motor, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Ulla Lappalainen.

Uusi teatteri-…sukupolvi kasvaa

Jatkossa tarkoituksena on ottaa entistä enemmän alakoululaisia mukaan toimintaan.

Nykyään pääosa teatterilaisista on yläaste- ja lukioikäisiä, mutta haitari ulottuu 8-vuotiaista eläkeläisiin.

Hykin teatterissa on nimittäin mukana koululaisten lisäksi myös henkilökuntaa ja eläkeläisiä sekä entisiä opiskelijoita.

– Rakastan näyttelemistä ja kun sain kutsun tulla mukaan, totta kai tulin, sanoo koulutuskeskus Tavastiassa opiskeleva Lotta Laine. Hänelle tuleva ensi-ilta on kolmas näytelmä Hykin teatterissa.

Ulla Lappalainen pitää eri-ikäisten nuorten ja aikuisten yhteistyötä hienona asiana.

– Uusi teatteripolvi kasvaa vanhempien imussa, hän sanoo.

Hänestä on hienoa nähdä nuorten kehittyminen projekti projektilta.

– Aina he yllättävät minut, hän sanoo.

Omat tekstit …pohjana

Ulla Lappalainen muistelee, että idea koululaisteatterista lähti juhlanäytelmästä, joka tehtiin senioriopettaja Kaija Hillebrandtin aloitteesta koulun 125-vuotisjuhliin. Lappalaisen oma kirjoitusharrastus ja kiinnostus näytelmien kirjoittamiseen vakiinnutti toiminnan.

Valtaosa Hykin teatterin näytelmistä on ollut nuorten itsensä tai Ulla Lappalaisen kirjoittamia. Vain kaksi näytelmää on tehty koulun ulkopuolisten kirjailijoiden tekstistä.

Ammattikirjoittajia ja teatteriväkeä on kuitenkin käynyt koulussa opettamassa teatterin tekijöitä. Vierailijoina on nähty mm. Antti Kemppainen, Elina Salo, Johanna Reilin, Riikka Ala-Harja, Elina Snicker ja Jukka Heinänen.

Teatteri on tarjonnut esityksiä koulun omalle väelle ja lähiseudun asukkaille, mutta myös muissa kouluissa on vierailtu. Viime keväänä Hykin teatteri osallistui Riihimäellä alueelliseen nuorten teatterikatselmukseen lastennäytelmällä Vinkuva sika.

– Oli jännää päästä koulun ulkopuolelle ja vierailla muissa kouluissa, 8-luokkalainen Teppo Nieminen sanoo.

Onnistumiset …kannustavat

Teatterin pyörittäminen ei onnistu koulupäivän aikana, vaan vaatii tekijöitään uhraamaan myös vapaa-aikansa harrastukselle. Tänäkin syksynä joku ryhmä on ollut lähes joka päivä harjoittelemassa koulun jälkeen ja usein viikonloppuisinkin.

– Jos vain on evästä mukana, koulun jälkeen jaksaa jäädä harjoituksiin, Maija Laine sanoo.

Ulla Lappalaiselle voimaa antaa se, että näkee nuorten kasvun ryhmän jäsenenä ja ihmisenä. Monet ovat Hykistä lähdettyään päässeet alan lukioihin ja muihin oppilaitoksiin tai siirtyneet muihin harrastajateattereihin.

– Pakahduttavia hetkiä kymmeneen vuoteen on mahtunut useita, hän sanoo.

Parhaimpia ovat esimerkiksi sellaiset, kun joku kävelee kesken päivän sisään ovesta, halaa ja sanoo tulleensa kiittämään, koska pieni rooli on merkinnyt hänen elämässään niin paljon. (HäSa)

Hykin teatteri esittää Hämeenlinnan yhteiskoulun juhlasalissa näytelmää Kirjoita mulle pikkuveli. Esitykset 9.–11.11. http://hykinteatteri.weebly.com/

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic