Kanta-Häme

Hykyn esitys herättää suurta hämmästystä Forssan seudulla

Kuntien valtuustot Forssan seudulla joutuvat oudon pulman eteen, jos Forssan hyvinvointikuntayhtymän (hykyn) hankintaesitys etenee päätöksentekoon asti.

Hykyn hallitus päätti maanantaina esittää kunnille yhteisyhtiön muodostamista Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa.

Valtuustoilta toivotaan hankintapäätöstä käytännössä toukokuussa, koska palvelusopimus pitäisi allekirjoittaa viimeistään kesäkuun puolivälissä.

Seudun kunnat Humppilaa lukuun ottamatta ovat edellyttäneet, että hykyn on käytävä ensin neuvottelut mahdollisen hankinnan vaikutuksista maakunnan valmistelijoiden ja sairaanhoitopiirin kanssa.

Nämä neuvottelut ovat yhä kesken ja riskianalyysi tekemättä.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi sanoo, että marssijärjestys on täysin väärä.

– Kyllä pitää ensin tietää, mistä päättää. Nyt hykyn hallituksen esityksessä on kahdeksan ranskalaista viivaa, joiden sisällöstä edes juristit eivät ymmärrä, mistä on kysymys.

Hän kritisoi, ettei hyky ota huomioon neuvotteluja, joiden käymiseen jäsenkunnat velvoittivat sen.

– Olisin todella toivonut, että tässä edettäisiin normaalissa järjestyksessä.

Myös Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) totesi Facebook-päivityksessään, että päätös herättää enemmän kysymyksiä, kuin antaa vastauksia.

Uutta maakuntaa ja sotea valmistelevan Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg kertoo, että neuvottelut hykyn ja sairaanhoitopiirin kanssa jatkuvat heti vapun jälkeen.

– On vaikea sanoa, mitä hykyn hallituksen esitys merkitsee neuvottelujen suhteen. Kokonaisuus on välttämätöntä tuntea ennen päätöksiä.

Lindberg muistuttaa, että kyseessä on noin 550 miljoonan ulkoistus, josta 500 miljoonaa jäisi maakunnan vastuulle, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta sille vuoden 2019 alussa.

Tarjouskilpailuun osallistunut Terveystalo on ilmoittanut valittavansa markkinaoikeuteen, jos kunnat tekevät hankintapäätöksen.

– Se merkitsee, että hankinta käytännössä lykkääntyy ainakin vuoden 2018 puolelle. Herää kysymys, miksi ryhtyä siihen vajaan vuoden vuoksi.

Asian valmistelua hykyssä Lindberg kuvaa hurjaksi.

– Kaikki perustuu Forssan seudulla rakennettuun uhkakuvaan, että sairaalasta valot sammuvat ja työpaikat vähenevät maakunnan myötä. Tämän täysin virheellisen kuvan pohjalta on tehty valmistelua, jonka perusteella maakunnan kädet sidotaan yli puolen miljardin euron osalta 15 vuodeksi.

– Vastuullisen valmistelun pohjalta päätös edellyttää riskianalyysiä, mutta myös merkittävästi parempaa asian valmistelua, Lindberg korostaa.

Myös kaupunginjohtaja Kesäniemi toteaa, että paljon on ladattu toukokuun 2. päivän neuvotteluun. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic