Kanta-Häme

Hyllyt täyttyivät vankitöistä

Koruja, lasi-, punonta- ja mosaiikkitöitä. Kaikkea tätä ja paljon muuta on nosteltu Vanajan vankilan uuden myyntitilan hyllyille.

Ojoisten osastolla, aivan vankila-alueen alkupäässä sijaitsevaan punaiseen rakennukseen on kunnostettu pienimuotoinen myymälä. Siellä myydään vankien kuntouttavassa ja ammatillisessa työtoiminnassa tekemiä tuotteita.

– Vankilana meillä ei ole mahdollisuuksia pitää myymälää jatkuvasti eikä edes viikoittain auki. Siksi myymälä avataankin lähinnä erilaisten tapahtumien yhteydessä, sanoo vankilanjohtaja Kaisa Tammi-Moilanen.

Ajatus on, että kun Hämeen linnalla tapahtuu, avaa myös vankilan myyntipiste ovensa.

Myyntitilan avajaiset järjestetään ensi lauantaina. Sen jälkeen ovet avataan seuraavan kerran vasta lauantaina 14.12.

Vankila-alue kiinnostaa

Vankien töitä on jo nyt myynnissä Hämeenlinnan taidemuseolla sekä vankilamuseolla. Perinteisesti tuotteita on myyty myös erilaisissa tapahtumissa.

Ajatus Ojoisten yksikön yhteyteen perustettavasta pienestä myyntitilasta tuntui kuitenkin toimivalta, sillä ihmiset ovat perinteisesti olleet kovin kiinnostuneita Ojoisten alueesta. Vankilanjohtajan mukaan myyntitilassa on tarkoitus pienimuotoisesti esitellä avovankilatoimintaa. Itse vankila-alueelle ovet eivät ole avoimet.

– Lisäksi vangit ovat mukana myymälätoiminnassa, esimerkiksi hinnoittelemassa tuotteita ja toisinaan jopa myymässä. Tarkoitus ei ole, että henkilökunta pyörittäisi tätä.

Sisältöä päiviin

Vankien näkökulmasta ammatillinen työtoiminta tarkoittaa kunnon työpäiviä. Ompelimossa työskentelevä Leena kertoo, että perjantaisin tehdään lyhyempi päivä, mutta muuten päivät alkavat kello 7.30 ja päättyvät kello 16.

– Työkokemustahan tästä saa, ja eihän sitä tiedä, vaikka joskus tulisi ompelija, hän sanoo.

Lisäksi työ tarjoaa päiviksi mielekästä tekemistä. Ompelimossa työskentelee Leenan lisäksi 10 muuta vankia.

– Itse olen tykännyt kovasti olla. Meillä on kiva porukka ja kivat pomot, hän kehuu.

Ammatillisessa työtoiminnassa mukana olevat tekevät jonkin verran alihankintatöitä muutamille pienille ja lähinnä aloitteleville yrityksille.

Aikaisemmin Ojoisten työtoiminnassa tehtiin myös vankivaatteita, mutta nyt niiden valmistus on keskitetty Hämeenlinnan päävankilaan. (HäSa)

Vanajan vankilan Ojoisten osaston myyntitilan avajaiset lauantaina 30.11. kello 10–14.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic