Kanta-Häme

Hymyt ovat hyytyneet

 

Hämeenlinnan kunnallispoliittinen kädenvääntö jatkuu kiivaana. Taannoisen Levin seminaarin jälkilöylyissä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ja Kehittämiskeskus Oy Hämeen toimitusjohtaja Mervi Käki tekivät poliisille tutkintapyynnön mahdollisesta törkeästä kunnianloukkauksesta. Tutkintapyyntö kohdistuu kaupunginvaltuutettu Kari Ilkkalaan (perus.) ja hänen esittämiin julkisiin lausuntoihin.
 
Hämeenlinnan kunnallispolitiikkaan jää seminaarin jälkimainingeista pysyvä jälki. Esimerkiksi tuore valtuustosopimus on jo tänään lauantaina valtuustoryhmien yhteisessä neuvonpidossa uudelleen tarkastelun alla. 
 
Perussuomalaiset pitävät puolestaan sunnuntaina kokouksen, jossa mietitään Levin seminaarin väitettyjen henkilöprofilointien seuraamuksia ja mahdollisia tutkintapyyntöjä.
 
Julkinen vääntö alkoi Levillä pidetystä seminaarista, jossa kaupungin ja kaupunkikonsernin edustajat pohtivat yhtiöiden tulevaisuutta. Kari Ilkkala kertoi tietojensa mukaan seminaarissa käsitellyn myös perussuomalaisten kaupunginvaltuutettujen henkilökohtaisia asioita–hänen tietojensa mukaan perussuomalaiset valtuutetut on mahdollisesti profiloitu aina salassapitovelvollisuuden alaisia tietoja myöten.
 
– Nämä julkisuudessa esitetyt asiat hankaloittavat jo yksityisten ihmisten elämää ja työtä. Pitää muistaa, että seminaarissa oli mukana myös eri alojen asiantuntijoita, joilla ei ole mitään tekemistä kunnallispolitiikan kanssa. Nyt heihinkin kohdistuu väitteitä, jotka eivät yksinkertaisesti pidä paikkaansa, Kiemunki perustelee tutkintapyynnön jättämistä.
 
– Arvostelun keihäänkärki on tähän saakka suuntautunut demareita ja kokoomuslaisia kohti, mutta nyt tulilinjalla on muidenkin poliittisten ryhmien edustajia, ja valitettavasti myös eri alojen ammattilaiset. Näin ei voi jatkua, Kiemunki sanoo.
 
Kiemunki painottaa erityisesti sitä, että yksittäisten ihmisten elämä on vaikeutunut, mutta myös Kehken maine uskottavana toimijana saattaa valheellisten väitteiden vuoksi kokea pahan kolauksen.
 
”Vakavia asioita”
 
Kari Ilkkala ei omien sanojensa mukaan pysty vielä tässä vaiheessa tarkkaan kommentoimaan tutkintapyyntöä, koska ”en vielä tiedä mihin tutkintapyyntö perustuu”.
 
– En tiedä mihin lehtijuttuun tai minun yksittäiseen tekooni tutkintapyyntö kohdistuu. On hyvä muistaa, että itse ole esittänyt yhtään väitettä, vaan olen kertonut saamani tiedot eteenpäin.
 
Kari Ilkkala pitää joka tapauksessa vakavana asiana, jos yksittäisten ihmisten sosiaalisia ongelmia tai muita mahdollisia salassapitovelvollisuuden alaisia asioita käydään läpi seminaarityöskentelyn osana, esimerkiksi työpajassa.
 
– Nämä ovat yksilön kannalta erittäin vakavia asioita, Ilkkala painottaa.
 
Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkkala muistuttaa kohun keskellä, että nyt on erotettava kaksi eri asiaa:
 
– Mahdollinen profilointi koskee yksilöitä, mutta samalla on muistettava, että kyse on Hämeenlinnan poliittisen kulttuurin toimintatavoista.
 
”Tämä oli odotettavissa”
 
Ilkkala viittaa poliittisella kulttuurilla päätöksenteon käytäntöihin, joita ei ole hänen mukaansa kyseenalaistettu vuosikymmeniin. Hänen mukaansa vanha toimintakulttuuri tuli vastaan heti valtuustokauden alussa.
 
– Esimerkiksi maankäytössä ei voi olla niin, että poliittinen harkinta ohittaa oikeudenmukaisuuden.
 
– Vahvoilla vanhoilla valtarakenteilla yritetään edelleen sementoida päätöksentekojärjestelmää, mitä konsernijaoksen toiminnan alku on hyvä esimerkki–vanhat hallitukset laitettiin linjaamaan uusia asioita. Näihin toimintatapoihin me haluamme muutoksen, emme ole tekemässä kiusaa, vaikka niin väitetään Ilkkala sanoo.
 
Iisakki Kiemungin vastaus on, että ”tämä oli odotettavissa jo ennen vaaleja”.
 
– Kyllähän nykymeno alkaa olla kunnallispoliittinen vitsi. Valitettavasti vitsi kääntyy koko kaupunkia vastaan. Esimerkiksi uusien yritysten sijoittuminen seudulle, yritystoiminnan kehittäminen ja ammattilaisten rekrytointi kaupungin organisaatioon saattaa vaikeutua merkittävästi, toivottavasti ei ratkaisevasti.