fbpx
Kanta-Häme

Hyötyykö ISIS mittavasta some-ilmiöstä? Tutkija: ”Vastapuoli katsoo ja oppii nopeasti”

Viime viikolla Nizzassa tehdystä terrori-iskusta levisi paljon myös silminnäkijöiden video- ja kuvamateriaalia sosiaaliseen mediaan. Samaan aikaan iskuja vastustavia tunnuksia levisi muun muassa Twitteriin.

Varautuuko ISIS siihen, miten iskuihin reagoidaan sosiaalisessa mediassa, Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen?

– Ainakin Nizzan tapaus osoittaa, että he osaavat hyödyntää Twitter-dialogia. Jo Pariisin-iskujen aikana näkyi Twitterissä, että ISIS kaappasi hashtagejä. ISIS pyrkii monella tavalla valtaamaan informaatiotilan.

– Esimerkiksi ISIS on jo tehnyt Nizzan-iskujen autonkuljettajasta oman soturinsa esittämättä siitä oikeastaan minkäänlaisia todisteita. He ovat jo kaapanneet informaation.

Miten se menee yksiin ISISin strategian kanssa, jos iskun aikana paikalla ollut kuvaa iskua ja jakaa sitä esimerkiksi Facebookissa?

– Periaatteessa ISISille on ihan sama, kuka videomateriaalia levittää. ISISin omissakin videoissa hyödynnetään samoja klippejä, niistä vain editoidaan mediaseksikkäämpiä. ISIS ymmärtää hyvin sosiaalisen median dynamiikkaa. Heidän väkivallantekonsa monistuu ja moninkertaistuu, kun ihmiset lukevat niistä.

Miten somessa pitäisi suhtautua iskuun?

– Tietysti terrorismista saa keskustella ja pitääkin omien tunneperäistenkin reaktioiden kautta. Inhimillisyyden häivää on oltava siinä, että ruumiita ei näytettäisi, jo kunnioituksen vuoksi.

– Nizzan-iskujen jälkeen poliisi toivoi hyvin nopeasti, ettei videoita varsinkaan poliisin toiminnasta kaappaajan ajoneuvoa vastaan levitettäisi. Vastapuoli katsoo ja oppii nopeasti toimintatavoista.

Entä kannattaako hashtageja, kuten #jesuischarlie ja #prayfornice, käyttää?

– Nämä ovat tavallisen kansalaisen pyrkimyksiä solidaarisuuteen. Ne voivat vaikuttaa siihen, että päättäjät näkevät solidaarisuuden hyvänä asiana, mikä lisää viranomaisten välistä yhteistyötä terrorismin vastustamisessa.

– Esimerkiksi tiedusteluviranomaiset eivät lähtökohtaisesti jaa tietojaan. Jos tällaisia muureja pystytään murtamaan sillä, että kansalainen osoittaa solidaarisuutta Euroopassa rajojen yli, ei se ole kuin hyvä asia. LM-HäSa

Menot