fbpx
Kanta-Häme

Hypermarketit ehkä auki alkuyöhön

Palvelualojen ammattiliiton Pamin mukaan osassa suomalaisista hypermarketeista suunnitellaan jo aukioloaikojen pidentämistä.

Liitto vihjailee asiasta lausunnossaan, jonka se jätti työ- ja elinkeinoministeriölle. Lausunto liittyy valmisteilla olevaan hallituksen esitykseen, jossa halutaan kumota vähittäiskauppojen sekä kampaamoiden aukioloaikalaki.

Pam toteaa lausunnossa, että ”jo nyt on epävirallisesti tiedossa suunnitelmia laajentaa hypermarkettien aukioloa kello 23.00 saakka”.

Hypermarketeilla tarkoitetaan suuria, useiden tuhansien neliömetrien suuruisia kauppoja. Suomessa hypermarketteja ovat esimerkiksi Keskon kauppiaiden pyörittämät Citymarket-myymälät sekä S-ryhmän Prismat.

Pamin yhteiskuntasuhteiden vastaava Hanna Kuntsi kertoo, että tieto oli kantautunut hänelle järjestön luottamusmiehiltä, jotka toimivat eri ketjujen hypermarkettien palveluksessa eri puolilla Suomea. Hän ei eritellyt paikkakuntia ja myöntää, että vihjailut koskivat suunnitelmia.

– Hallituksen esityksessä kuitenkin sanottiin, että hypermarketit tuskin laajentaisivat aukioloaikojaan. Kentältä tuleva epävirallinen tieto on kuitenkin toisen suuntaista, Kuntsi toteaa.

Hämeenlinnasta kotoisin oleva Pamin valtuuston puheenjohtaja Sirpa Laakso ei ole kuullut, että suunnitelmat koskisivat hämeenlinnalaisia liikkeitä.

S-RYHMÄN KESKUSJÄRJESTÖN SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine kummeksuu Pamin tietoja. Laine ei ota kantaa siihen, ollaanko aukioloaikoja laajentamassa. Hän myöntää kuitenkin, että yhtiössä analysoidaan, mitä tehdä, jos kauppojen aukioloaikalaki kumotaan.

– Mitään päätöksiä ei ole tehty, eikä mitään ole linjattu. Tämä keskustelu on melko ennenaikaista, Laine sanoo.

SOK:n kanssa vastaavilla linjoilla on Keskon viestintäjohtaja Merja Haverinen.

– Odotamme ensin, miten laki muuttuu. K-ruokakaupat ovat yrittäjävetoisia, ja lain muutos lisäisi yksittäisten kauppiaiden joustavuutta pitää kauppoja paikallisen tilanteen mukaan auki, Haverinen toteaa.

Kesko on ministeriölle antamassaan lausunnossa ilmoittanut kannattavansa lainmuutosta.

PAM VASTUSTAA aukioloaikalain kumoamista. Ammattiliitto perustaa kantansa vuoden 2009 aukioloaikalain muutokseen.

Liiton yhteiskuntasuhteista vastaava Kuntsi kertoo, että osa-aikaisten työsuhteiden määrä on kasvanut edellisestä lakiuudistuksesta.

Kaupan työntekijöiden ammattiliitto on myös huolissaan siitä, miten työntekijöiden perhe-elämä sovitetaan yhteen.

– Nykyinen laki toimii tyydyttävästi. Ongelmana ovat juhlapyhät ja niihin liittyvä poikkeuslupakäytäntö, ja ratkaisua voisi hakea sieltä, Kuntsi ehdottaa.

Mikäli aukioloaikalaki kumottaisiin, kauppiaat saisivat itse päättää aukiolonsa. Hämeenlinnan Tiiriössä perjantai-iltapäivänä asioinut Hannu Kinnunen pitää kauppojen nykyisiä aukioloaikoja hyvinä.

– Aukioloajat eivät ole minulle mikään kilpailuvaltti. Jos joskus illalla on tarve mennä kauppaan, niin se menee kyllä ohi.

Menot