fbpx
Kanta-Häme

Hypnoosi on rentoutumisen tila

 

Hoitomuodossa mitään ei tapahdu asiakkaan tietämättä.
 
Perinteinen mielikuva hypnotisoijasta saattaa olla taskukelloa rauhallisesti heiluttava herrasmies, joka puhuu unettavalla äänellä ja panee tekemään asioita vasten tahtoa.
 
Turenkilainen suggesto-ohjaaja Nina Linnakylä (KM, NLP Master) on käyttänyt hypnoosia työkalunaan kahden vuoden ajan. Hän tekee heti kättelyssä selväksi, mitä eroa on lavahypnoosilla ja hoidollisella sellaisella.
 
– Viihde on muovannut hypnoosin kuvan kummalliseksi ja jopa ahdistavaksi.
 
Lavahypnoosiin suostuneet ihmiset ovat kekkuloineet tv-ohjelmissa ties miten muistamatta siitä itse mitään. Tuorein esimerkki oli Linnanjuhlissa, kun eräs kansanedustaja kaatui lankkuna lattialle.
 
– Hoitohypnoosissa kaikki tapahtuu tietoisesti asiakkaan ehdoilla. Olen rajannut työni ulkopuolelle vain psykiatristen diagnoosien hoidon.
 
Ei avaruustiedettä
Linnakylän mukaan hypnotisointi ei ole mitään avaruustiedettä.
 
– Itse kutsun sitä syväksi rentoutumisen tilaksi, jossa ympäröivä maailma suljetaan pois keskittymisellä. Harjoittelun kautta sen pystyy tekemään itselleen, Linnakylä huomauttaa.
 
Hypnoosi onkin vain yksi apuväline hänen työkalupakissaan. Hoidon tarve ja tavoitteet kartoitetaan keskustelulla. Myös väärät mielikuvat hypnoosista kitketään pois.
 
Hoitomuodolla voidaan keskittyä kivunpoistoon tai vaikka tupakasta eroon pääsemiseen.
 
– Kivunpoisto toteutuu osittain mielikuvatyöskentelyllä ja lihasten rentoutumisella, jonka ansiosta luonnollinen verenkierto tehostuu. Hypnoosissa työskennellään alitajunnan kautta. Ihmisen mieli on käsittämättömän muokkautuva.
 
– Esimerkiksi jos joku vakuuttelee itselleen, ettei osaa tai opi mitään, alkaa hän uskoa siihen. Siksi keskitymme hypnoosihoidossa positiivisiin asioihin. Oma sisäinen puhe on tärkeää hoidon onnistumisessa.
 
Hän kuitenkin myöntää, ettei vuosikymmeniä kestänyttä tupruttelua voi lopettaa kuin seinään. Selviytymistä tuetaan mielikuvaharjoittein tiedostamalla savutteluun johtavat paikat ja tilanteet.
 
– Kaikki lähtee omasta motivaatiosta, täytyy olla halu lopettaa.
 
Monia menetelmiä
Hypnoosiin pääsee rentoutumisen kautta.
 
– Rentoutuminen on tuttu ja turvallinen asia. Myös mielen täytyy olla avoin. Ilman asiakkaan omaa motivaatiota ei hypnoosista ole apua. Hypnoosin voi myös keskeyttää koska vaan.
 
Rentoutumisen tilaan voi päästä rauhoittavalla musiikilla tai vaikka mielikuvatyöskentelyllä.
 
– Itse olen käyttänyt mielikuvaharjoitteissa liukuportaita. Ne mielletään avoimeksi tilaksi, josta on turvallista laskea kohti rentoutumista. Yleinen tapa on myös laskea numeroita.
 
Linnakylä lähinnä naurahtaa aiemmin mainitulle taskukellon heiluttelulle.
 
– Mielestäni heiluva liike on lähinnä häiritsevää. Kiintopisteen katsomisella on rauhoittavampi vaikutus.

Menot