Kanta-Häme Riihimäki

Hyrian opiskelijalle maahanmuuttajastipendi

Riihimäellä opiskeleva Rohullah Karimi on menestynyt opinnoissaan, joiden ohessa hän käy töissä ja toimii vapaaehtoistyössä.
Rohullah Karimi aloitti ammatilliset opinnot Hyriassa syksyllä 2017. Kuva: Joona Eteläaho

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on myöntänyt kuusi stipendiä esimerkillisille maahanmuuttajaopiskelijoille.

Valinnassa painotettiin erityisesti kansainvälisyyttä, suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta Suomessa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä menestystä ammatillisen koulutuksen tavoitteiden saavuttamisessa.

Stipendin suuruus on 500 euroa, ja se annetaan saajille torstaina.

Hyrian Riihimäen yksikön opiskelija, 22-vuotias Rohullah Karimi on yksi maahanmuuttajastipendin saaneista.

Karimi on syntynyt Kabulissa Afganistanissa. Perustelujen mukaan hän on positiivinen ja aktiivinen uussuomalainen nuori, joka on hoitanut opiskelunsa esimerkillisesti. Hän on kotoutunut Suomeen erinomaisesti, ja hänellä on runsaasti kantasuomalaisia ystäviä.

– Rohullah on esimerkillinen ICT-alan opiskelija. Hän on kiinnostunut alasta ja opettelee aktiivisesti uusia asioita. Opintojen alussa hän kertoi olevansa erityisen kiinnostunut ohjelmoinnista. Viime kesäksi Rohullah saikin työharjoittelupaikan ohjelmistoyrityksestä ja suoritti samalla opintojaan. Se nopeuttaa hänen valmistumistaan. Olemme onnekkaita ja ylpeitä, kun Rohullah on meidän opiskelijamme, toteaa Hyrian opettaja Sirpa Mazarakis.

Rohullah Karimin perhe, johon kuuluu isä, äiti ja kaksi alakouluikäistä sisarusta, tuli Suomeen pakolaisena tammikuussa 2016 ja Rohullah Karimi hieman heidän jälkeensä.

Isoveli oli kuollut väkivaltaisuuksissa Kabulissa ennen perheen pakoa. Perhe oli hengenvaarassa erityisesti isän englannin kielen opettajan ammatin vuoksi.

Karimi sai suomalaisen peruskoulun päättötodistuksen keväällä 2017 Riihimäen aikuislukiosta.

Syksyllä 2017 hän aloitti ammatilliset opinnot Hyriassa. Karimi suorittaa kaksoistutkintoa eli opiskelee samaan aikaan datanomiksi ja ylioppilaaksi. Hänen tavoitteensa on valmistua etuajassa ja jatkaa opiskelua insinööriksi ammattikorkeakoulussa.

Suomen kielen hän on opiskellut poikkeuksellisen nopeasti ja tulee sillä jo erittäin hyvin toimeen.

Hän on aloittanut myös ruotsin kielen opiskelun tavoitteenaan senkin sujuva taito. Karimi on käynyt Suomessa autokoulun ja saanut ajokortin keväällä 2018.

Osa-aikaisessa työssä hän on ollut syksystä 2016 alkaen.

Tällä hetkellä hän työskentelee opiskelunsa ohella henkilökohtaisena avustajana sekä tekee ohjelmoinnin harjoittelutyötä.

Rohullah Karimi pelaa amerikkalaista jalkapalloa Hyvinkää Falconsin riveissä. Lisäksi hän käyttää vapaa-aikaansa vapaaehtoistyöhön afgaaninuorten kotoutumisen tukemiseksi ja toimii tarvittaessa myös tulkkina.