Kanta-Häme

Hyriassa on vielä kymmeniä paikkoja täyttämättä

Uuden yhteishakujärjestelmän seurauksena satoja toisen asteen aloituspaikkoja on jäänyt täyttämättä, uutisoi Helsingin Sanomat keskiviikkona.

Kanta-Hämeen ammattioppilaitoksista tilanne näyttää koskevan lähinnä Riihimäelläkin toimivaa Hyriaa.

– Hyria hakee opiskelijoita vielä kaikkiaan noin 70 paikkaan, kertoo Hyrian opetusjohtaja Markku Loiskekoski.

Eniten vajausta on Loiskekosken mukaan rakentamisalalla, erityisesti Hyvinkäällä aloittavassa viherrakentamisen tutkinnossa. Myös matkailu-, ravitsemus- ja talousalalla on vajausta kokki- ja tarjoilijaopinnoissa.

– Muilla aloilla on enemmänkin yksittäisiä paikkoja vapaana, Loiskekoski sanoo.

Näyttötutkintoihin tungosta

Täyttämättömät toisen asteen opiskelupaikat ovat seurausta tänä vuonna ensimmäistä kertaa käytössä olleesta yhteishakujärjestelmästä.

Opintopolku.fi-sivuston kautta pystyivät hakemaan toisen asteen koulutukseen vain ensimmäiseen ammattitutkintoonsa pyrkivät, eivät esimerkiksi korkeakoulusta valmistuneet.

Näiden opiskelijoiden rajaaminen ulos hausta myös vaikeutti aikuisopiskelijoiden paikansaantia. Ainakin Hämeenlinnan Tavastiassa niin sanottuihin näyttötutkintoihin oli yli kaksinkertainen määrä hakijoita kuin otettiin sisään. Näyttötutkinnot on tarkoitettu toisen asteen tutkinnon suorittaneille ja muille aikuisille.

– Kaikki peruskoulun päättäneet ovat päässeet sisälle, mutta näyttötutkintoihin eivät päässeet läheskään kaikki, Tavastian rehtori Heini Kujala kertoo.

Tavastiassa ja Forssassa vähän vajausta

Kujalan mukaan Tavastiassa ei ole päässyt syntymään vajausta, vaan opiskelijoita on enemmänkin liikaa.

– Todellista tilannetta ei tosin vielä tiedä, koska laskentapäivään on vielä lähes kuukausi. Tulemme ylittämään järjestämisluvan arviolta lähes sadalla paikalla, Kujala sanoo.

Laskentapäivällä Kujala tarkoittaa kaksi kertaa vuodessa tehtävää opiskelijalaskentaa, jonka perusteella Tavastia ja muut oppilaitokset saavat rahoituksensa.

Myös Forssan ammatti-instituutista kerrotaan, että melkein kaikki paikat on saatu täyteen.

– En nyt ihan päivän tilannetta tiedä, mutta muutamalla alalla on yksi tai kaksi paikkaa tyhjänä. Viime vuonna taisi oikeastaan olla jopa vähän enemmän vajausta, kertoo ammatti-instituutin rehtori Tuula Koivula.

Kaikki halukkaat ovat kuitenkin mahtuneet opiskelemaan.

Erillishakua ei koordinoitu

Paikkoja on jäänyt täyttämättä myös sen takia, että yhteishakua paikkaavaan erillishakuun ei ole ollut valtakunnallista ohjausta.

– Jossain vaiheessa opetushallinto ajatteli, että jatko-ohjaus ammatinvaihtajille voitaisiin laittaa opintopolku.fi-sivulle. Se ei jostain syystä onnistunut, ja sen takia tilanne meni hakijan kannalta niin hajalle, sanoo Loiskekoski Hyriasta.

Suurta määrää hakemuksia ei ole käynnissä olevan erillishaun kautta vielä Hyrialle tullut, eikä opetusjohtaja Loiskekoski usko, että kaikki paikat saataisiin täytettyä.

Hyrian vapaina oleviin paikkohin voi hakea vielä tänään torstaina myös Opintopolku.fi-palvelun lisähaussa ja 12.9. asti Hyrian omassa erillishaussa.

Molempiin hakuihin on ohjeet Hyrian verkkosivuilla osoitteessa www.hyria.fi > Koulutukset > Nuorten koulutukset > Koulutukseen hakeminen. (HäSa)

Menot