Kanta-Häme

Hyttyssuojavaatteilla luonnossa on mukavampi liikkua

Hyönteisiä suojaavat kangasmateriaalit ovat viime vuosina tehneet tuloaan markkinoille. Suojauksen pitäisi estää niin hyttysten, kärpästen, paarmojen kuin punkkienkin pääsy iholle.
Käytännössä suojaus tarkoittaa, etteivät hyttyset viihdy asusteella pitkään.
 
Testissä oli Columbian Sportwearin maahantuomia housuja ja paitoja sekä cachalot. Cachalot on lippis, jossa lisänä on niskaa suojaava kangas ja pakkaamista helpottava taittuva lippa. Lisäksi kokeilin Sastan Haukka-ulkoiluasua sekä Greendoor Oy:n maahantuomista Graghoppersin NosiLife -valmisteista sukkia, housuja ja paitaa.
 
Muutaman minuutin seisoskelu paikallaan kuusikossa riittää siihen, että farkkujen ja tavallisen paidan alkaa kerääntyä hyttysiä, jotka myös jäävät kankaalle.
 
Vaihdan vaatteet Sastan ja Columbian Sportswearin ja Graghoppersin tuotteisiin. Kaikissa vaatteissa ilmiö toistuu sama ilmiö. Hyttyset pyörivät muutaman sentin päässä vaatteista, mutta vain muutama sisukas laskeutuu niille. Nuokin yksilöt viihtyvät vaatteella vain hetken.
 
Pohjoisen hyttysiin ja mäkäröihin vaatteiden vaikutus jäi testaamatta. 
 
Itse en hyönteiskarkotteita kokeillut vaatteiden kanssa, jotta vaatteiden todellinen teho tulisi esiin. 
Ainakin niille ihmisille, jotka eivät allergiansa takia kestä karkotteita, ötökkävaatteet ovat ilman muuta paras vaihtoehto. Vaatteiden etuna on myös hajuttomuus. Hikoilu on monesti ongelma karkotteiden käytössä, mutta vaatteilla ei tätä ongelmaa ole.
 
Permetriini ei vaatteista kulu
 
Sastan BuzzX® -käsitellyt tuotteet antavat suojan muun muassa hyönteisiä, punkkeja ja muurahaisia vastaan.
 
– BuzzX® -käsittely kestää tuotteen oletetun eliniän, jopa 50 pesukertaa, eikä uusintakäsittelyä ei tarvita. Suojaus on täysin hajuton ja väritön. Vaikuttavana suoja-aineena käytetty permetriini on luonnon oma tuote, jota on jalostettu kukista, kuten krysanteemista, sanoo tuotepäällikkö Kirsi Kärkkäinen Sastasta.
 
Columbian Sportswearin Insect Blocker -hyönteisuojavaatteet tarjoavat suojan muun muassa hyttysiä, punkkeja, muurahaisia, kirppuja ja sääskiä vastaan.
 
– Tehoaine pysyy vaatteessa, eikä liukene vaikuttamaan käyttäjänsä iholle. Vaatteiden pitoisuudet ovat niin vähäiset, että käyttö sopii myös pikkulapsille. Erityisen kiinnitysaineen ansiosta permetriini kestää pitkään vaatteessa. Siitä on jäljellä yli 90 prosenttia 70 pesukerran jälkeen.
Käytännössä 70 pesukertaa tarkoittaa tuotteen keskimääräistä elinkaarta, sanoo Guy Romi Columbian Sporswearilta.
 
Graghoppersille yksinoikeudella kuuluva NosiLife -kangasmallisto antaa pysyvän 90-prosenttisen suojan puremia vastaan.
 
– Kankaat suojaavat myös suurimmalta osalta UV-säteitä sekä säätelevät ruumiinlämpöä ja hieneritystä, sanoo Tero Blomberg Graghoppersia maahantuovasta Green Door Oy:stä.
 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic