Kanta-Häme

Hyvä hallitus edustaa koko taloyhtiötä

Hyvä taloyhtiön hallitus on sellainen, joka asettaa tavoitteita pitkällä aikavälillä, ottaa osakkaiden huolet vakavasti sekä luottaa isännöitsijään päätösten valmistelijana.

Tätä mieltä on Isännöintiliitto, joka palkitsi Asunto Oy Rinkelinkatu 34-38:n hallituksen koko Kanta-Hämeen parhaimmaksi.

– Mukavaltahan tällainen tunnustus tuntuu. Ei tässä auta silti liikaa ylpistyä, kolmihenkisen hallituksen puheenjohtaja Ilmo Tuomisto myhäilee.

Tuomisto on ollut Rinkelinkadun hallituksessa mukana yli kaksi vuosikymmentä.

Ensi kesänä Rinkelinkadulla polkaistaan käyntiin ikkuna- ja parvekeremontit. Niiden jälkeen onkin edessä pihan nurmen siistimistä, sillä työmaakoneet mylläävät pihan uuteen uskoon.

Tehtävälista kuulostaa pitkältä, eikä remontointi ole ilmaista. Siitä huolimatta kolmihenkinen hallitus nauttii asukkaiden täyttä luottamusta.

– Näissä asioissa ennakkosuunnittelusta on hyötyä. Kun yhtiökokouksissa keskustellaan tulevista remonteista hyvissä ajoin, jopa vuosia etukäteen, ne eivät tule yllätyksenä ja niihin osataan varautua. Päätä on turha työntää pensaaseen vaan hallituksen on osattava tehdä vaikeitakin päätöksiä, summaa Risto Kauppala.

Hallitustyö ei herätä luottamusta

Isännöintiliiton tutkimusten mukaan taloyhtiön hallituksen rooli on asukkaille epäselvä. Hallitustyötä pidetään epäilyttävänä ja kuppikuntaisena toimintana, eikä sitä tästä syystä myöskään arvosteta.

Arvostuksen puute näkyy esimerkiksi siinä, etteivät osakkaat välttämättä luota hallituksen esitykseen, kun taloyhtiössä on tehtävänä iso päätös.

Hallituksen kolmas ja tuorein jäsen Teemu Vuorinen uskoo, että juuri Tuomiston ja Kauppalan pitkä kokemus hallituksessa on ollut omiaan vahvistamaan luottamusta.

– Meille on kunnia-asia sitoutua käsiteltävään asiaan niin, että se saadaan myös ratkaistua.

Rinkelinkadulla ikkunaremontti toteutetaan tiiviisti isännöitsijän ja insinööritoimiston kanssa yhteistyössä.

– Hallituksen jäsenet ovat useimmiten maallikoita remonttiasioissa. Kun asiantuntija sanoo kuntotutkimuksen jälkeen, että remontti on tehtävä nyt eikä huomenna, ei siihen voi kuin luottaa, Vuorinen toteaa.

Remonteista tiedotettava hyvissä ajoin

Isännöintiliitto muistuttaa, että pelkkien tilinpäätösten numeronpyörittelyn sijaan sekä hallitusten että isännöintiyritysten on opittava kertomaan yhtiökokouksissa asukkaille konkreettisesti, mitä he tekevät.

Hyvä keino saada osakkaat ymmärtämään hallinnon työtä on käynnistää taloyhtiön strategiaprosessi, jonka avulla osakkaita osallistetaan päätöksentekoon.

Rinkelinkadun hallitus pitää työlistaa, johon on kirjattu kaikki tulevaisuudessa tehtävät remontit.

– Kun kerromme niistä yhtiökokouksissa etukäteen ja säännöllisesti, eivät ne tule asukkaille yllätyksenä. Kun töitä tehdään vähitellen, ei myöskään taloyhtiön velkataakka nouse liian korkeaksi.

Hallitustyön laatu vaikuttaa tulevaisuudessa yhä enemmän taloyhtiön arvoon. Risto Kauppala muistuttaa, että taloyhtiöissä on kiinni myös melkoinen siivu suomalaisten kansallisomaisuudesta.

– Taloyhtiötä on huollettava yhtä hyvin kuin omakotitaloakin. Kukapa muu pitäisi huolta omaisuudestasi kuin sinä itse? (HäSa)