fbpx
Kanta-Häme

Hyvä rumpu soi myös hiljaa

Rummut soivat kauniin hiljaa Turengin Asemalla. Jopa harvinaisen hiljaa.

Käynnissä on suomalaisen soitinrakentamisen tapahtuma Turenki Tonefest. Yleisölle soittaa ja luennoi Jaska Lukkarinen omaa nimeään kantavasta, jazz-painotteisesta triosta.

– Hyviä rumpuja ei ole pakko soittaa aina järjettömän lujaa, tai niillä ei ole pakko soittaa biittikomppia. Hyvillä rummuilla saa aikaan myös melodioita. Lujaa soittaessakaan ne eivät mene tukkoon. Nämä myös näyttävät persoonallisilta, Lukkarinen kehuu hämeenlinnalaisen Pekka Helasen valmistamia Kumu-rumpuja soittaessaan.

Lukkarinen on tehnyt yhteistyötä mm. Honey B. & The T-Bonesin, Värttinän ja Palefacen kanssa.

Ruokangas paikalla

Soittimia, vahvistimia ja pedaaleja käsityönä Suomessa valmistavia ammattilaisia on kokoontunut Janakkalaan täksi viikonlopuksi esittelemään aikaansaannoksiaan ja ottamaan kontaktia asiakkaisiinsa ja yleisöön.

Paikalla on parikymmentä näytteilleasettajaa, muun muassa juuri kaikkien aikojen ensimmäisellä Taito-Finlandialla palkittu janakkalalainen maailmanluokan kitaranvalmistaja Juha Ruokangas.

– Palkinto on mahtava kunnia minulle, tiimille ja yritykselleni, Ruokangas Guitarsille.

– Tapahtuma on ainutlaatuinen Suomessa. Tänne tulee yllättävän laajalti ympäri Suomea hyvistä soittimista ja vahvistimista kiinnostuneita ihmisiä. Osalla on jo meidän valmistama kitara, osalle se on tekeillä ja osa tulee niitä kokeilemaan.

Yksi kokeilijoista oli lauantaina Timo Juote Tervakoskelta.

– Tulin vain hipelöimään näitä. Vaimo sanoi, etten saa ostaa mitään, hän naurahtaa.

Ammattilaiset tapaavat

Paikalla oli myös oppilaita Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta, josta Suomen ammattilaiset soitinrakentajat ovat oppinsa pääosin saaneet.

– Aivan loistavan hyvä paikka promota ja tehdä Suomi-työtä tunnetuksi. Täällä on paikalla kaikki maininnan arvoiset instanssit, hehkuttaa 3-vuotisessa koulutuksessa opiskeleva Lauri Saari-Korpela.

Hänen urasuunnitelmissaan siintää soitinkorjausta ja asiantuntijapalveluita antavan yrityksen pyörittäminen.

Oppilaitoksen pisteessä lahtelainen muusikko Ari Hukkanen testailee puuksylofonia, jolla voi vertailla eri puulajien sointia.

Hukkanen on Turo’s Hevi Gee -yhtyeen basisti, mutta myös kitaranrakentaja ja kitarateknikko.

– Harrastus on muuttunut pakkomielteeksi. Tulin tapaamaan kollegoja. Täällä ollaan vertaisten joukossa.

Suomi alan huipulla

Järjestäjä Harri Koski Turenki Records oy:stä uskoo, että yksipäiväisestä kaksipäiväiseksi muuttunut tapahtuma houkuttelee nyt toisellakin kerralla reilut 500 kävijää, jollei enemmänkin.

– Viime kerralla kaikki eivät mahtuneet sisään yhdellä kerralla. Näytteilleasettajat saavat täällä kerralla aika ison yleisön, sanoo Koski, joka toimii myös Mad Professor Amplification oy:n toimitusjohtajana.

Hänen mukaansa Suomi on ylivoimainen ykkönen Pohjoismaissa soitinrakentamisessa. Vienti on miljoonaluokkaa, ja se on koko ajan kasvussa.

– Meillä on niin hyvä alan koulutus, Koski perustelee.

Turenki Tonefest jatkuu vielä sunnuntaina ja on avoinna Turengin Asemalla kello 12–18.

Alan ammattilaiset pitävät mm. kitara- ja rumpuklinikoita. Tapahtumassa esiintyy myös artisteja. (HäSa)

Lisätietoja: www.turenkitonefest.com

Menot