Kanta-Häme

Hyvä veli asuu "Rämeenlinnassa"

Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri ilkamoi poliittisen elämän koukeroilla ja kummallisuuksilla.

Teatterin tekijät: Taina Sihvonen, Antti Kemppainen ja Hannu Räisä ovat nukkiensa hahmoiksi valinneet tuttuja persoonia niin rämeenlinnalaisista kuin valtakunnan tason päättäjistä. Paikallinen tilaaja-tuottaja -malli saa kyytiä eläintarhaan sijoitettuna.

– Kummallisvaalit näytelmä katsoo elämän koomisuutta ja poliitikkojen surkuhupaisia päätöksiä nukketeatteritaiteilijan silmin, sanoo Räisä, jonka käsialaa ovat puupäiset hahmot.

Näytelmän puvustuksesta vastaa Taina Sihvonen. Käsikirjoitus julkkisparodiaan on syntynyt kimpassa, lähinnä Räisän ja Antti Kemppaisen yhteistyönä.

Hyväveli-akselille Rämeenlinnaan pyrkivät myös valtakunnan huippupoliitikot, kun ”täällä menee hölmömpikin.” Näytelmässä vilahtavat niin Timo Roisi kuin Paavot – Kepponen ja Käyränen.

– Paavoja ei voinut olla ottamatta mukaan, ja täällä tuntuu olevan Käyräsen mentävä aukko, tuumii Kemppainen. Rämeenlinnan Käyränen kaavailee yhdistävänsä Keminmaahan, ja ryhtyvänsä itse valtakunnan pomoksi.

Tutun tuntuisia hahmoja

Rämeenlinnan koalitiossa mukana on erityisesti paikallispoliitikkoja: Pulu Riikonen kääntötakissa, yläkerran vakiasiakas Kylli Kylmänen ja Reijo aseveli Hartikainen, unohtamatta bussien lisävuoroja kaavailevaa Velitapio Rekkaa ja Rämeen Sanomiin näsäviisaita kommentteja kirjoittavaa Veli-Sakki Juominkia.

Näytelmän juontajiksi, varsinaisesta sanomasta vähän irralleen on valittu johtokaksikko, tsekkiläiset marionettinuket Veli Sten ja Veli Suo.

Teatterintekijät sanovat, että vaalien alla tekstissä on helppo pysyä, ja tarvittaessa sitä on helppo kasvattaa. Näytelmän esitykset tapahtuvat tiiviissä tahdissa parin viikon sisällä.

Poliittisella parodialla on juuret syvällä keskiajassa, Suomessa noin sadan vuoden takana. Aiheiksi ovat aikanaan joutuneet niin Jean Sibelius kuin Akseli Gallen-Kallela.

Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri on hämeenlinnalainen, vuonna 2009 perustettu ammattinukketeatteri. Kummallisvaalit on teatterin neljäs näytelmä ja osa Tasavallan Marionetit -sarjaa.

Kummallisvaalit -näytelmän ensi-ilta on ravintola Birgerissä perjantaina 12. lokakuuta. Riihimäellä esitys nähdään 25. lokakuuta Vihreässä talossa, alkuperäisestä paikalliseksi viilattuna.

Näytelmä kestää noin 45 minuuttia ja väliaika aina tarpeen mukaan. (HäSa)

Esitykset Hämeenlinnassa ravintola Birgerissä 12.10. klo 21, 24.10. klo 20. sekä 26. ja 27.10. klo 21.

 

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic